ЕС и САЩ изключват руски банки от SWIFT, налагат санкции и на Централната банка

Решението да се удари централната банка е първо за икономика с размерите на руската.

08:30 | 27 февруари 2022
Обновен: 10:37 | 27 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Западните държави се споразумяха да въведат нови санкции, за да изолират още повече икономиката и финансовата система на Русия, след като първоначалните санкции не успяха да убедят президента Владимир Путин да изтегли силите си от Украйна.

Решението за налагане на санкции на руската централна банка и изключването на някои руски банки от системата за обмен на съобщения SWIFT, използвана за транзакции на стойност трилиони долари по света, беше обявено в съвместно изявление на Европейската комисия, САЩ, Франция, Германия, Италия, Великобритания и Канада. Споразумението включва "ограничителни мерки, които ще попречат на Руската централна банка да разполага с международните си резерви по начин, който подкопава въздействието на нашите санкции".

"Войната на Русия представлява посегателство срещу основните международни правила и норми, които са в сила от Втората световна война насам и които ние сме решени да защитаваме", заявиха западните правителства. Те заявиха, че са "готови да предприемат допълнителни мерки, за да потърсят отговорност от Русия за нападението ѝ срещу Украйна".

Този ход е насочен към руските банки, които вече са санкционирани от международната общност, но при необходимост може да бъде разширен и върху други руски финансови институции, заявиха официални лица. Едно от официалните лица заяви, че Белият дом разглежда възможността за изключения за транзакции, свързани с енергийния сектор, които администрацията на САЩ се опитва да изключи, за да предотврати рязкото покачване на цените на петрола.

Според американския служител през уикенда може да бъдат наложени още санкции срещу централната банка. Русия разполага с резерви на стойност около 640 млрд.

Решението за отрязване на банките от SWIFT представлява бърза промяна в курса на САЩ и техните съюзници, които в продължение на седмици даваха сигнали, че подобна стъпка е "ядрен вариант", който едва ли ще получи широка подкрепа.

Но жестокостта на руската атака събра обществена подкрепа на Запад да се наложат по-строги санкции.

"Бързината и единството при предприемането на тези безпрецедентни финансови действия ще накарат Путин да се замисли", заяви Джош Липски от Атлантическия съвет.

"Ходът на SWIFT беше до голяма степен очакван, но ударът по централната банка ще има отражение в Москва и извън нея."

В резултат на войната на Путин срещу Украйна ние се присъединяваме към лидерите на ЕС, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Канада, за да гарантираме, че ключови руски банки, на които са наложени санкции, са изключени от SWIFT, да наложим ограничения на Руската централна банка и да идентифицираме и замразим активите на руснаците, на които са наложени санкции, каза държавният секретар на САЩ  Антъни Блинкен.

Не е ясно колко сериозно въздействие ще окажат тези стъпки - особено при положение, че европейските държави все още зависят от руските енергийни доставки - и дали те ще помогнат на Украйна през следващите дни. Американският президент заяви, че ще са необходими седмици или повече, за да се усети резултатът от санкциите, но този ход подсказва, че западните държави искат да ускорят процеса.

Този ход "няма да доведе до незабавен шок за цялата руска икономика", каза Липски. "Но той премахна целия потенциал за подкрепа на големите търговски банки".

Удар върху Централната банка

Решението да се удари централната банка е първо за икономика с размерите на руската. Преди това САЩ са налагали санкции на централните банки на противници като Иран и Венецуела за това, че са превеждали пари, които са подпомагали дестабилизиращи дейности в съответните региони. Централната банка на Северна Корея също е включена в черния списък.

Налагането на санкции на централната банка на Русия вероятно ще има драматичен ефект върху руската икономика и банковата ѝ система, заяви Елина Рибакова, заместник главен икономист на Института за международни финанси, преди обявяването на последния кръг от санкции.

"Това вероятно ще доведе до масови банкови тегления и доларизация, с рязка разпродажба, източване на резервите - и евентуално до пълен колапс на финансовата система на Русия."

Властите все още не са определили пълния списък на банките, които ще бъдат засегнати от санкциите на SWIFT. Представител на САЩ, който информира репортерите при условие на анонимност, заяви, че те ще бъдат внимателно подбрани, за да се постигне максимално въздействие върху Русия и да се сведе до минимум въздействието върху държавите от ЕС.

Базираната в Белгия компания SWIFT заяви, че макар да е неутрална глобална кооперация с членове в 200 държави, е длъжна да спазва разпоредбите на ЕС и Белгия. "В момента си сътрудничим с европейските органи, за да разберем подробности за субектите, които ще бъдат обект на новите мерки", заяви организацията. "Подготвяме се да се съобразим с правните инструкции."

Сред руските банки, които ще бъдат лишени от възможността да ползват SWIFT, са петте кредитора, които вече са обект на санкции - включително Сбербанк и ВТБ Груп - които заедно представляват около половината от банковите активи на страната. В началото на годината в Русия имаше повече от 360 лицензирани банки.

Не бих искал да държа пари в банка, която няма достъп до системата SWIFT. Щом една банка не може да прехвърля или да получава средства от други банки, нейната платежоспособност може да бъде изложена на риск. Ако бях руснак, щях да изтегля парите си сега.

„В понеделник в Русия може да започне масово изтегляне на пари от банките”, каза американският милиардер и инвеститор Бил Акман.

Не е ясно колко строги ще бъдат ограниченията за централната банка, но те вероятно ще ограничат възможността на Русия да използва кредитните си линии в МВФ и може да засегнат възможността ѝ да получи достъп до около 20 млрд. долара, които се смята, че се намират в Банката за международни разплащания - институция, популярна като "централната банка на централните банки".

Русия постоянно намалява зависимостта си от чуждестранна валута, но според последните официални данни в края на юни 2021 г. централната ѝ банка все още държи 16,4% от активите си в долари, което е спад спрямо 22,2% година по-рано. Делът на еврото се е увеличил на 32,2%.

Насочвайки се към централната банка, Западът може да усложни провеждането на паричната политика и да премахне потенциален източник на парични средства в подкрепа на банковия сектор. Инфлацията е над два пъти по-висока от целевата стойност на централната банка въпреки повишенията на лихвените проценти с 525 базисни пункта през последната година.

Загубата на достъп до средства в чужбина би затруднила и неотдавнашните усилия на Русия да подкрепи рублата чрез продажба на твърда валута.

Русия все още държи в офшорни зони около 300 млрд. долара чуждестранна валута - достатъчно, за да наруши функционирането на паричните пазари, според стратега на Credit Suisse Group AG Золтан Позар.

Руският бизнес е изправен и пред други разходи, свързани с конфликта. На руските авиокомпании е забранено да извършват полети над поне 10 европейски държави, което принуждава превозвачи като "Аерофлот" да летят по по-дълги и по-скъпи маршрути и ограничава броя на дестинациите.

Яхти на милиардери

Финландия, Естония, Латвия, Литва и Словения се присъединиха към Обединеното кралство и още четири източноевропейски държави, които затвориха въздушното си пространство за руски превозвачи. Германският министър на транспорта Фолкер Висинг заяви, че е наредил да се извърши подготовка за ограничаване на полетите и над неговата страна.

Заедно със забранената за полети зона в и около конфликта, руските авиокомпании вече трябва да се насочват на юг до Турция, за да стигнат до страни като Франция или Нидерландия.

Европейската комисия реши още да създаде работна група за идентифициране и замразяване на активи на руски олигарси, държавни служители и компании. Това включва яхти, самолети, автомобили и луксозни апартаменти на Запад, които принадлежат на руски милиардери.

Русия не може напълно да разчита и на китайски финансови институции, които да смекчат удара от западните санкции, въпреки засилената дипломация между Москва и Пекин. Най-малко две от най-големите китайски държавни банки ограничават финансирането на покупки на руски стоки, съобщи  агенция Bloomberg.

Руските банки все още могат да прибягват до алтернативни системи, като например електронна поща, за да изпращат платежни инструкции, заяви Джулия Фридландер, старши сътрудник в Атлантическия съвет.

Все пак "това е като удар в подбедрицата", каза тя. "Транзакциите с Русия ще бъдат по-бавни и по-скъпи. Внезапното прекъсване ще задържи в неизвестност и много текущи активи на корпорации и банки".