Скок на петрола и срив на рублата до историческо дъно след санкциите

Остават опасенията за прекъсване на руските доставки от петрол

10:03 | 28 февруари 2022
Обновен: 12:04 | 28 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол скочи, докато тази на рублата падна с близо 30% до рекордно ниско ниво, след като западните страни наложиха нови строги санкции на Русия за нейното нахлуване в Украйна, включително блокиране на някои банки от глобалната разплащателна система SWIFT, предава Ройтерс.

Търсенето на активи убежище подкрепи облигациите заедно с долара и йената, докато еврото потъна, след като в неделя руският президент Владимир Путин постави ядрените въоръжени сили в повишена готовност.

Нарастването на напрежението засили опасенията, че доставките на петрол от втория по големина производител в света могат да бъдат прекъснати, което кара фючърсите на петрол Brent да поскъпнат с 4,21 долара или 4,3% до 102,14 долара. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с 4,58 долара или 5,0% до 96,17 долара за барел.

„Казвам на клиентите, че всичко, което знаем със сигурност, е, че цените на енергията ще бъдат по-високи и ще има някои бенефициенти“, каза Джон Милрой, финансов съветник на Ord Minnett в Сидни.

"Това е старо клише, но е вярно, че несигурността предизвиква движения и в двете посоки."

Азиатско-тихоокеанските акции бяха на зелена територия през по-голяма част от сутрешната сесия, но след това поевтиняха в съответствие със спадовете за фючърси върху акции в САЩ и Европа.

Японският Nikkei 225 падна с 0,25%, докато индексът на китайските сини чипове CSI300 се понижи с 0,36%. Основният австралийски индекс ASX200 обаче добави 0,64%, подкрепян от енергийните акции.

Фючърсите на американските акции сочеха спад от 2,35% при рестартирането, докато европейските фючърси на EURO STOXX 50 се понижиха с 3,90%. Фючърсите на FTSE се понижиха с 1,21%.

„През уикенда имаше вълна от много негативна информация“, каза Кайл Рода, пазарен анализатор в IG Australia. "Говорим за рискове за финансовата стабилност, а към тях добавяме и заплахата от ядрена война."

„Волатилността се засилва“, каза той. „Цените на активите се менят изключително рязко.“

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна с около 9 базисни пункта до 1,89%, а еквивалентната австралийска доходност се понижи с около 6 базисни пункта до 2,177%.

Еврото спадна с 1,1% до $1,11465 и 1,1% до 128,785 йени, докато чувствителните към риск австралийски и новозеландски долар поевтиняха съответно с 0,78% и 0,88%.

Рулата загуби цели 29,67% до рекордно ниското ниво от 119,5 за долар.

Златото поскъпна с повече от 1% до около $1909 поради търсенето на най-сигурните активи.

„Тази нестабилност ще продължи още известно време, докато ситуацията се уталожи“, каза Шейн Оливър, главен икономист в AMP Capital.

Междувременно „пазарите ще се колебаят от заглавие към заглавие“, каза той.