Китай се дистанцира от Русия и призова за спиране на насилието

В петък Си призова Путин в телефонно обаждане да реши проблема чрез разговори с украинците

09:44 | 26 февруари 2022
Обновен: 11:49 | 26 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай се опита да се дистанцира от Русия след като стана ясен мащабът на инвазията и късно в петък като външният министър Уан И каза, че е „абсолютно наложително“ всички страни да проявят сдържаност, за да предотвратят „излизането на конфликта от контрол,” пише Даниел Тен Кейт за Bloomberg.

„Китай следи развитието на въпроса с Украйна и сегашната ситуация е нещо, което Китай не иска да се случва“, каза Уан И в телефонни разговори с висши дипломати от Обединеното кралство, Франция и Европейския съюз, според показания от официалната агенция Синхуа.

„Безопасността на живота и имуществото на обикновените хора трябва да бъдат защитени ефективно и по-специално трябва да се предотвратят мащабни хуманитарни кризи“, предава агенцията.

Коментарите бяха направени малко след като президентът Си Дзинпин за първи път направи изказване относно кризата, като призова руския лидер Владимир Путин в телефонно обаждане да реши проблема чрез разговори с украинците. По-късно Путин каза, че е готов да разреши преговори с Украйна за възможен неутрален статут на страната, но не е ясно кога и дали тези преговори ще бъдат проведени.

Китай застана до Русия през последния месец, докато напрежението ескалираше, като Си беше домакин на Путин на Олимпийските игри в Пекин и в дълго изявление заяви, че тяхното приятелство няма граници. Китай подкрепи и опасенията за сигурността на Путин относно разширяването на алианса на НАТО и в петък се въздържа от гласуването на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която осъжда инвазията в Украйна, на която Русия наложи вето.

Все пак изявленията на Китай след инвазията показват все по-голямото неудобство, особено след съобщенията за ожесточени боеве в столицата Киев и други градове.

Последните коментари на Уан отбелязват промяна в тона от брифинги за пресата веднага след като Путин нареди военната операция. В четвъртък говорителят на външното министерство Хуа Чунин прехвърли вината върху САЩ, постави под въпрос използването на думата „инвазия“ и подчерта коментарите на Русия, че военните ще избягват артилерийски удари по градове.

В петък Уан показа ясно, че Китай подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, като добави, че Пекин подкрепя интересите на „малките и средните страни“. Докато прикрито разкритикува САЩ висшият дипломат нарече Китай „отговорна голяма страна“ и сигнализира, че Пекин е загрижен за това как руският конфликт може да повлияе на репутацията на втората по големина икономика в света.

„Китай винаги е изпълнявал стриктно своите международни задължения и е играл конструктивна роля в опазването на световния мир и стабилност“, каза Уан.