Действията на Путин поставят Китай в неудобно положение

Си кризата бележи изпитание за усилията му да представи Китай като отговорен световен лидер

20:00 | 22 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето дипломати по време на извънредния Съвет за сигурност на ООН осъдиха действията на Владимир Путин заради ескалацията на напрежението с Украйна, но в своето изявление китайският пратеник внимателно избегна да спомене Русия.

„Всички замесени страни трябва да проявят сдържаност и да избегнат всякакви дейстеия, които може да подхранят напрежението,“ заяви негово превъзходителство посланик Жан Дзюн късно в понеделник. Неговото изявление беше от едва 6 изречения. „Настоящата ситуация в Украйна е резултат от множество сложни фактори. Китай винаги заема собствена позиция като отчита всички значими фактори,“ добави той.

Кратките бележки значително се различаваха от дългото съвместно изявление по-рано този месец след първата лична среща на Путин със Си Дзинпин от две години насам. След това китайският лидер подкрепи искането на Русия за обвързващи гаранции за сигурност от САЩ и НАТО в противопоставянето на Украйна, което беше жизненоважна подкрепа за Путин в спора му със Запада.

И все пак сега правителството на Си възприе по-балансирана позиция, тъй като страховете от инвазия нарастват, въпреки че Русия ги отрича многократно. През уикенда външният министър Ван И каза, че Китай подкрепя правото на Украйна на „суверенитет, независимост и териториална цялост“, въпреки че разкритикува Запада за „създаването на паника“.

След като в понеделник Путин официално призна две самопровъзгласени сепаратистки републики в Източна Украйна, Уан И призова всички страни да защитят принципа на Хартата на ООН по време на телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антони Блинкен. Говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин по-късно призова всички замесени да „деескалират ситуацията чрез диалог и преговори“.

„Китай ще трябва да запази много деликатен баланс в тази криза“, казва Ноа Баркин, експерт по отношенията между Европа и Китай в американската изследователска фирма Rhodium Group. „Ще иска да избегне открита критика на действията на Русия в Украйна, като същевременно потвърждава подкрепата си за принципите на териториална цялост и ненамеса. Колкото по-горещ става конфликтът в Украйна, толкова по-трудно ще бъде за Пекин да поддържа тази линия.

За Си кризата бележи изпитание за усилията му да представи Китай като отговорен световен лидер. Докато Путин е известен с военния авантюризъм, Китай редовно твърди, че поддържа международен ред, подкрепян от агенции на ООН, като същевременно осъжда САЩ и техните съюзници заради налагането на целенасочени финансови санкции.

Една от основните тревоги за Китай е стабилността в една чувствителна политическа година. По-късно през 2022 г. се очаква Си да си осигури безпрецедентен трети мандат на партийния форум, който се провежда на всеки пет години и където висшите лидери на комунистическата партия се борят за повишения.

Цени на енергията

Цените на суровия петрол се доближиха до 100 долара за барел, а санкциите срещу руския износ на петрол само ще повишат цените. Китай е най-големият потребител на суровини в света, докато Русия е основен производител на петрол, газ, алуминий и пшеница.

„Пекин няма особено желание цената за барел да достигне 100 долара, каквито и да било ефекти от вторични санкции или влошаване на отношенията му с ключови търговски партньори в Европа“, каза Кристиан Льо Миер, основател на стратегическата консултантска фирма Arcipel.

Китай не иска да изглежда и че подкрепя сепаратистки движения. Правителството на Си отдавна обвинява САЩ за разпалването на вълнения на места като Синдзян, Тибет и Хонконг и редовно призовава Запада да избягва подкрепата на поддръжниците на независимостта в Тайван.

Неловка ситуация

Ситуацията в Украйна създава потенциално нежелан прецедент за собствените претенции на Китай към Тайван, който се управлява като де факто суверенна нация. Въпреки че Китай може да подкрепи хода на Русия да включи загубена територия, признаването на независимостта от Москва на две отцепили се области на Украйна може също да създаде прецедент за западните държави да признаят Тайван, според Чон Джа Ян, доцент в Националния университет на Сингапур.

„Действията и изявленията на Русия създават неудобна ситуация за Китай. Пекин изглежда е много предпазлив по отношение на това как поставя тези въпроси, като вместо това набляга на необходимостта от мир,“ казва преподавателят.

Коментарите на китайския външен министър, подкрепящ суверенитета на Украйна, трябва да ни покажат, че Пекин има „големи резерви“ към действията на Путин, според Ши Инхун, професор по международни отношения в пекинския университет Ренмин. Но, добави той, Китай няма да критикува публично Русия или да влоши отношенията с него.

„Доста очевидно е“, че Китай не е готов да поеме всички дипломатически щети, ако Русия нахлуе, каза Якуб Якобовски, старши сътрудник от Китайската програма в Центъра за източни изследвания във Варшава. „Все пак тяхната обща подкрепа за исканията на Москва и липсата на осъждане със сигурност е жесткъм руснаците.