Русия отмени търговете за съкровищни облигации след срив на рублата и пазарите

Търговците са подплашени след искания за военна помощ от Кремъл от страна на сепаратистите в Донецк и Луганск

16:23 | 21 февруари 2022
Обновен: 19:52 | 21 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руските акции отчитат най-голямото понижение от март 2020 г., а рублата поевтинява за трети ден, тъй като страховете от ново напрежение нараснаха след съобщенията, че сепаратистки служител в Източна Украйна е поискал военна помощ от Москва.

Референтният индекс MOEX Russia се понижи с цели 8,6%, докато деноминираният в долари индекс на RTS се понижи с 10%, което го направи най-слабо представящият се индикатор в света в понеделник. Докато всички акции се понижиха, "Газпром" и "Сбербанк" оказаха най-голям натиск върху индекса, падайки с над 8% всяка.

Междувременно рублата потъна с 1,1% до 78,1375 за долар, след като по-рано през деня добави цели 1,5%. Търговците на деривати се подготвят за по-нататъшни спадове с едномесечни обръщания на риска, показващи най-ниските залагания върху рублата от февруари 2015 г.

Рублата загуби 1,6% до 88,96 спрямо еврото, като по-рано достигна най-слабата си точка от 27 януари.

"Волатилността е висока, защото несигурността все още властва“, каза Кристиан Маджо, базиран в Лондон ръководител на портфейлната стратегия в TD Securities., пред Bloomberg. „В случай на въоръжен конфликт руските активи ще отслабнат значително повече, отколкото сега."

Рисковите активи в световен мащаб обърнаха предишни печалби от по-рано, след като Кремъл постави под въпрос съдбата на френско предложение, което изглежда предлагаше нова надежда за предотвратяване на предполагаемия руски план за атака срещу Украйна. 

„Седмицата отново се отваря за вятър на крехка надежда на геополитическия фронт“, каза BCS Global Markets, посочвайки възможната среща на върха Путин-Байдън и срещата между държавния секретар на САЩ Антони Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров, планирана за 24 февруари.

Доходността по 10-годишните облигации OFZ на Русия скочи до 10,22%, най-високата си стойност от февруари 2016 г. 

В понеделник руското финансово министерство обяви, че няма да провежда седмичните си аукциони на съкровищни облигации OFZ във вторник в опит да улесни стабилизирането на пазара, позовавайки се на повишената волатилност на финансовите пазари. 

По-дългосрочните суверенни доларови облигации на Русия се търгуват близо до най-ниското си ниво от март 2020 г.

Акциите на най-голямата руска банка "Сбербанк" се понижиха с 8,4%, като се представяха по-ниско от широкия пазар, който падна до най-ниското си ниво от ноември 2020 г. VTB се търгуваше с 6,4% по-ниско.

„Руските акции останаха под натиск на фона на все по-тревожни новини от самопровъзгласилите се републики Донецк и Луганск“, се казва в бележка от инвестиционната компания Aton. 

Донецки сепаратисти заявиха, че се нуждаят от военна, финансова и морална помощ от Русия, предаде агенция "Интерфакс", цитирайки ръководителя на т. нар. Народна милиция на Донецката република Едуард Басурин. 

Лидерите на т.нар. Донецка и Луганска народна републики, които не са признати като формирования дори от Русия, поискаха в обръщение към президента Владимир Путин да бъдат признати за независими държави, съобщи ТАСС.

Денис Пушилин и Леонид Пасечник предлагат също сключване на договори за дружба и сътрудничество в отбраната.

Путин каза по време на обръщението си пред свикания извънредно днес Съвет за сигурност към президента, че смята да изслуша мненията на участниците както за обръщенията на ДНР и ЛНР, така и за резолюцията, приета от Държавната дума миналата седмица. Утре Думата и Съветът на федерацията (горната камара) ще обсъдят заедно събитията в Донбас.