Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Русия може да съсипе Украйна икономически в рамките на дни, без инвазия

Милен Керемедчиев, бивш външен зам.-министър, в "Клуб Investor", 19.02.2022

14:40 | 20 февруари 2022
Обновен: 17:18 | 21 февруари 2022
Автор: Галина Маринова

В момента привличаме внимание с газова криза и дрънкане на оръжие, но крайната цел е Луганск и Донецк. Русия иска Донбаският регион бавно и уверено да премине към нейно влияние. Това каза Милен Керемедчиев, бивш външен зам.-министър, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Отказът на България да признае Луганск и Донецк е дипломатическо становище, което показва, че продължаваме да настояваме за териториалната цялост на Украйна. Виждаме какво става с Крим - Русия не се съобразява с никакви декларации, каза Керемедчиев. 

На въпроса дали Луганск и Донецк ще бъдат присъединени към руската територия или ще бъдат държани като тлеещи конфликти, гостът каза, че сценарият все още не е ясен. По думите му разликата между Грузия и Донбаския регион е в характера на населението там. В Грузия, в Южна Осетия, руското население с руско гражданство и паспорти "не беше чак толкова голямо и Русия създаде буфер в Грузия между себе си и увеличаващото се американско и НАТО-вско присъствие в държавата". "В Луганск и Донецк болшинството от населението е рускоезично, с руско гражданство и руско самосъзнание. Това означава, че е много вероятен "сценарият Крим", отколкото "сценарият Грузия". 

"Но за момента Русия би използвала по-скоро "сценария Грузия", тоест регионален конфликт с военни действия между военни части на украйна с подпомагани от Русия сепаратисти и продължаване на кръвопролитията там до навлизане на руски части".  

В последния месец имаше много сериозно натрупване на руски войски, не само по границите на Украйна, а и преместването в Беларус. Защо Беларус е толкова важна - защото там е най-близката точка до Киев, обясни събеседникът. "Ако наистина се подготвя сериозна инвазия, много е важно да бъде прекъсната комуникацията на Киев с фронтовата линия, която се очаква да бъде на запад. Това е опасното поведение на Русия. Преместването на военнодесантните кораби от Северно море на Черно море също показва, че тя се опитва да направи многомащабни планове за различни типове инвазия". 

"Това е поредният шантаж, който цели връщането на Русия на масата на преговорите. Русия бе максимално изолирана от геополитическата карта. Основният геополитически и икономически противник на САЩ е Китай и Русия видя шанс да отвори втори фронт на конфронтация със Съединените щати".

Американците наистина в момента са раздвоени между два конфликта, каза Керемедчиев. "Те набираха, и политически, и стратегически мощ срещу Китай, защото е много по-вероятно Китай да нападне Тайван, отколкото Русия да нападне Украйна. Говорим за цялостно превземане на суверена държава".

"Фокусът на САЩ беше насочен далече на изток. Русия видя много удобен момент да заеме този източен фронт на НАТО и го направи много умело, защото в момента всички искат да говорят с Путин.  Целта е да се завземат зони на влияние, за да може "Северен поток II" отново да е център на разговорите, особено с новия канцлер Шолц, защото след неговото встъпване той бе забавен".

Бъдещето на "Северен поток II" е и една от причините да не може да се говори за пълномащабно нападение на Украйна, подчерта събеседникът. "Северен поток II" се оказва важен, не само за германската икономика, но и заобикаляйки Украйна, Германия намалява военния риск. От друга страна политическият пъзел в коалицията в Германия е толкова тежък, че "Северен поток II" ще изиграе важно значение в подкрепата на новия канцлер. 

Относно пълномащабните военни действия в Украйна, гостът каза, че в момента "няма реална физическа възможност". "Русия с тази техника и с този военен състав не може да води пълномащабни военни действия без много тежки загуби на човешки животи и вътрешна мобилизация на руски запасни сили, което тя не прави". 

"Русия рано или късно ще погази Минските споразумения, защото тази част на Украйна е изключително силно привързана към Русия. През последните години се вижда едно цялостно разделение на население. Украинците, които са с украинско самосъзнание отказват да говорят руски, да се определят като рускоезични, настроенията се наслагват и национализмът расте, особено в западната част на Украйна. На изток се вижда, че сепаратизмът се увеличава. Рускоезичното население определено иска да е част от Руската федерация. Украйна не я чака единно бъдеще". 

Украйна е много далеч от това да стане член на НАТО, категоричен бе гостът. "По-скоро ще има сътрудничество със страните членки, тотална модернизация на въоръжаването, за да може тя да не бъде зависима от старо съветско въоръжение и да се постигне някакъв тип опит за автономия, което Русия няма как да допусне". 

"Русия иска слаба Украйна, колкото може по-зависима и може да използва много механизми, за да го направи, не само военни. Ако Русия спре доставките на ток, макар че Украйна е толкова богата държава, и на минерали, и на енергийни източници, Русия снабдява Украйна с ток на 75%". 

Украйна може да бъде икономически съсипана може да бъде съсипана в рамките на дни, заради близките си все още икономически отношения с Русия и невъзможността да се откъсне от зависимостта си от руските енергийни източници, заключи Керемедчиев. "Въпреки че за толкова години заради корупцията и тежките олигархични структури, тя не успя да развие своят невероятен потенциал на страна, която може да добива природни източници и дори да ги изнася". 

Какво да очакваме от изборите в Унгария? Защо следващият политически шамар, който изяжда Франция, е свързана с Африка?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.