Икономическата крепост на Русия ще се разпадне с времето под натиска на санкциите

Загубата на достъп до SWIFT ще усложни плащанията за износ и внос и дори би могла да попречи на плащането на купони по облигации, задействайки техническо неизпълнение

08:08 | 28 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия прекара последните седем години в изграждането на страхотна финансова защита, но в дългосрочен план е малко вероятно нейната икономика да устои на натиска на координирани санкции от Запада.

Европа и Съединените щати постоянно налагат нови и нови ограничения, след като президентът Владимир Путин изпрати танкове в Украйна, допълвайки санкциите, които вече бяха обещани в отговор на решението му да признае независимостта на две отцепили се украински провинции.

„Идеята, че Русия няма да бъде засегната, е погрешна. Негативните ефекти може да не се усетят бързо, но санкциите ще спрат потенциала на Русия в дългосрочен план“, каза Кристофър Гранвил, управляващ директор на консултантската компания TS Lombard и дългогодишен анализатор на Русия.

Стъпките на Запада включват санкции и замразяване на активи на повече руски банки и бизнесмени, спиране на набирането на средства в чужбина, замразяване на проекта за газопровод на стойност 11 милиарда долара до Германия и ограничаване на достъпа до високотехнологични артикули като полупроводници.

Русия отхвърли санкциите като противоречащи на интересите на тези, които ги наложиха. И те няма веднага да развалят икономика с 643 милиарда долара валутни резерви и процъфтяващи приходи от петрол и газ.

Тези показатели спечелиха на Русия прозвището на икономиката „крепост“, наред с излишък по текущата сметка от 5% от годишния БВП и съотношение дълг към БВП от 20%, сред най-ниските в света. Само половината от руските задължения са в долари, което е по-малко от 80% преди две десетилетия.

Тези статистически данни са резултат от години на спестяване след санкциите, наложени след анексирането на Крим от Путин през 2014 г.

Според Гранвил нарастващите цени на петрола ще донесат на Русия допълнителни 1,5 трилиона рубли (17,2 милиарда долара) тази година от данъци върху печалбите на енергийните компании.

Но този вид автаркия има цена - задълбочаваща се изолация от световната икономика, пазари и инвестиции, отбеляза той.

„Русия по същество ще бъде третирана като враждебна държава, откъсната от глобалните потоци, инвестиции и други нормални икономически взаимодействия, които изграждат стандарта на живот, доходите, производителността и рентабилността на компанията."

Вече са налице признаци на икономическа уязвимост. Доходите на руските домакинства все още са под нивата от 2014 г. и през 2019 г., преди да удари пандемията от COVID-19, годишната икономическа продукция се оценява на 1,66 трилиона долара, според Световната банка, далеч под 2,2 трилиона долара през 2013 г.

Сергей Гуриев, професор по икономика във френската Sciences Po и бивш главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие, посочи, че руският номинален БВП на глава от населението, двойно по-голям от този на Китай през 2013 г., сега изостава.

„През 2013 г. Русия беше страна с високи доходи и водеше активни преговори за присъединяване към ОИСР. Сега Русия се върна към статута със средни доходи“, каза той. 

Намаляващо влияние

Чуждестранните инвеститори в Русия също са намаляваща група.

Проучване на клиенти на JPMorgan показа, че чуждестранните наличности на рублови облигации са най-ниските от две десетилетия; инвестициите в акции никога не са се върнали до нивата преди Крим в абсолютни стойности, изчисли Copley Fund Research.

Премията, изисквана от инвеститорите за държане на дълг в руски долари, се повиши в четвъртък до над 13 процентни пункта над американските облигации, почти три пъти над средното за развиващите се пазари.

„Санкциите ще принудят Русия да самофинансира все повече и повече дейности, ограничавайки инвестициите в индустрията и военните“, каза Джефри Шот, експерт по търговията и санкциите в Института за международна икономика Петерсън.

По-големи проблеми могат да последват, ако има пълно прекратяване на руския достъп до международната платежна система SWIFT и пълна забрана на инвестициите в Русия.

Загубата на достъп до SWIFT ще усложни плащанията за износ и внос и дори би могла да попречи на плащането на купони по облигации, задействайки техническо неизпълнение. JPMorgan предвижда санкциите да намалят до 3,5 процентни пункта от растежа на БВП през втората половина на 2022 г.

Ограниченият достъп до чужд капитал оставя петролните компании да разчитат на сделки за предплащане и те са изправени пред значително по-висока цена на капитала, добавя банката.

Бавната ерозия на жизнения стандарт също рискува да раздуха народното недоволство, заплашвайки администрацията, която вече е изправена пред спорадични протести. Преливането може да е неизбежно.

„Автаркия не е рецепта за прогрес“, пишат анализатори от инвестиционната банка "Беренберг". 

„Справянето с тежко въоръжена Русия, затънала в относителен икономически упадък, ще остане ключово предизвикателство за Европа и Съединените щати в обозримо бъдеще“.