Рублата се срина с 30%, след като Западът засили руските санкции

Лихвеният процент ще се увеличи от 9,5% на 20%, се казва в изявление на централната банка на страната

09:23 | 28 февруари 2022
Обновен: 12:06 | 28 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руската рубла падна до рекордно ниско ниво спрямо долара в понеделник, след като през уикенда западните държави обявиха суров набор от санкции, за да накажат Русия за нейната инвазия в Украйна, включително ограничаване на валутните резерви на страната.

Рублата падна до 119,50 за долар в азиатската търговия, рекордно ниско за валутата и рязък спад от 30% спрямо затварянето в петък. Впоследствие се възстанови до около 110 за долар.

Руският президент Владимир Путин нареди на военното си командване да приведе ядрените въоръжени сили в повишена готовност в неделя в отговор на репресиите на Запада за войната му срещу Украйна - най-голямото нападение срещу европейска държава след Втората световна война.

Руската централна банка (ЦБР) обяви редица мерки в неделя в подкрепа на вътрешните пазари, докато се бори да управлява последствията от санкциите, които ще блокират някои банки от международната система за плащания SWIFT.

Централната банка заяви, че ще възобнови купуването на злато на вътрешния пазар, ще започне аукцион за обратно изкупуване без ограничения и ще облекчи ограниченията върху отворените валутни позиции на банките.

Валутата намери известна подкрепа миналата седмица от първите валутни интервенции на руската централна банка от 2014 г., когато Москва анексира Крим от Украйна. 

Анализатори от Rabobank казаха, че санкциите върху валутните резерви премахнаха и малкото подкрепа, която имаше рублата.

"Дори златото не е ликвидно, ако никой не може да използва валута в замяна на това. Днес ще има пълен срив на рублата...", пишат те.

Рей Атрил, ръководител на валутната стратегия в National Australia Bank, каза в бележка в неделя, че "сривът на рублата изглежда неизбежен в понеделник сутринта" и имаше повишен риск от неизпълнение на дълга на Русия в резултат на събитията през уикенда. 

„Въпреки че може да видите, че трябва да се разпродаде донякъде, наистина се съмнявам, че ще видите хора да правят нови залози за продажба на рублата на тези нива – така че може да видите, че тя отслабва, но не мисля, че ще видим хората да извършват толкова много транзакции“, каза Питър Кинсела, базиран в Лондон глобален ръководител на валутната стратегия в UBP.

„Има обща липса на ликвидност и там, където виждате ликвидност, тя е едностранна, изкривена към продавачите на рубли. Ще бъде трудно, виждам, че рублата отслабва доста сериозно – но това, че отслабва, не означава, че ще има големи сделки." 

Западът засилва санкциите срещу руската централна банка

Великобритания заяви в понеделник, че предприема допълнителни мерки срещу Русия в сътрудничество със Съединените щати и Европейския съюз, като ефективно отрязва основните финансови институции на Москва от западните финансови пазари.

Великобритания забрани на всякакви британски организации да извършват транзакции с руската централна банка, министерството на финансите и фонда за богатство и заяви, че ще попречи на руски компании да издават прехвърлими ценни книжа и инструменти на паричния пазар в Обединеното кралство.

„Правителството на Обединеното кралство незабавно ще предприеме всички необходими стъпки, за да въведе в сила ограничения, за да забрани на всички физически или юридически лица на Обединеното кралство да извършват финансови транзакции, включващи ЦБР, Руския фонд за национално благосъстояние и Министерството на финансите на Руската федерация“, обяви правителството.

Великобритания заяви, че ще има "правомощия да попречи на определени банки да имат достъп до стерлинги и клирингови плащания през Обединеното кралство".

„Тези мерки демонстрират нашата решимост да приложим тежки икономически санкции в отговор на руската инвазия в Украйна“, каза финансовият министър Риши Сунак.

„Bank of England продължава да предприема всички и всички действия, необходими за подкрепа на отговора на правителството на руската инвазия в Украйна“, каза управителят на Bank of England Андрю Бейли.

Новите санкции включват също допълнителни ограничения срещу руските финансови институции и набор от мерки за засилване на търговските ограничения срещу Русия. Още ограничения ще бъдат обявени тази седмица, каза Великобритания.

Централната банка удвои лихвения процент

Сега нарастват съмненията относно способността на централната банка на Русия да поддържа финансовата система на страната и рублата. Русия временно забрани на нерезиденти да продават ценни книжа, предаде Bloomberg.

Има спекулации, че може да се наложи паричните власти да доставят на пазарите долари, за да запълнят дупките в глобалното банкиране, създадени от санкциите за SWIFT.

Банката на Русия повиши основния си лихвен процент до 20%, въведе задължителни продажби на приходи в твърда валута за износители и забрани на брокерите да продават ценни книжа от чужденци от понеделник в опит да защити активите на нацията от широките западни санкции, които включват и санкции за регулатора.

Лихвеният процент ще се увеличи от 9,5% на 20%, се казва в изявление на централната банка, преди търговията с рубли да започне в 10 часа местно време. 

По-рано в понеделник регулаторът обяви временно замразяване на продажбите на Московската борса, без да уточни за кои ценни книжа се отнася забраната. Управителят на ЦБР Елвира Набиулина трябва да говори в 16 часа в Москва, съобщи централната банка.