САЩ замразиха активите на главни руски банки и спряха износа на технологии за Москва

Министерството на финансите заяви, че също така налага санкции на руските елити

09:23 | 25 февруари 2022
Обновен: 11:48 | 25 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съединените щати в четвъртък наложиха нови санкции на Русия заради нейното нахлуване в Украйна, като тяхна цел са двете й най-големи банки и членове на елита, а Вашингтон предупреди, че може да има повече действия.

Сред мишените бяха пет големи руски банки, включително подкрепяните от държавата "Сбербанк" и ВТБ, двата най-големи кредитора в страната, както и богати лица и техните семейства. Съединените щати също обявиха нови мерки за контрол на износа.

Вашингтон наложи новите санкции, след като руски сили нахлуха в Украйна в четвъртък, атакувайки по суша, море и въздух в най-голямата атака на една държава срещу друга в Европа след Втората световна война. 

Министерството на финансите на САЩ заяви, че американските банки трябва да прекъснат кореспондентските си банкови връзки - които позволяват на банките да извършват плащания помежду си и да преместват пари по целия свят - с най-големия руски кредитор, "Сбербанк", и 25 от нейните дъщерни дружества в рамките на 30 дни.

Ограниченията целят да навредят на руската икономика, като блокират "Сбербанк" да обработва и урежда плащания в рамките на финансовата система на САЩ.

Но Вашингтон не използва най-мощния инструмент за санкции на американското правителство срещу банката и не я добави към списъка със специално посочени лица и компании (SDN), което би замразило всички нейни активи в САЩ.

Но високопоставен служител на администрацията на САЩ предупреди, че Съединените щати могат допълнително да затегнат санкциите срещу Русия, ако тя ескалира агресията си срещу Украйна.

"Все още имаме всички опции на масата. Имаме място за по-нататъшна ескалация, ако руската агресия ескалира", каза служителят, цитиран от "Ройтерс".

"Сбербанк" заяви, че работи нормално, но проучва последиците от санкциите, наложени срещу нея. 

Даниел Алтър, бивш главен съветник в Министерството на финансовите услуги на Ню Йорк, каза: „Силата на санкцията идва от факта, че по-голямата част от световната търговия в даден момент се извършва в долари“.

Вашингтон също добави втората по големина банка в Русия ВТБ, както и три други - "Откритие", "Новикомбанк" и "Совкомбанк" - към списъка на SDN.

Този ход ефективно изхвърля банките от финансовата система на САЩ, забранява търговията им с американци и замразява американските им активи.

Всеки ден руските банки извършват валутни транзакции на стойност около 46 милиарда долара в световен мащаб, 80% от които са в щатски долари, каза Министерството на финансите и добави, че „по-голямата част от тези транзакции сега ще бъдат прекъснати“. Министерството на финансите разреши определени сделки, свързани с енергията.

ВТБ заяви, че налагането на западни санкции върху операциите ѝ ще ограничи използването на картите ѝ извън Русия. 

Другите банки и Руското посолство в Съединените щати не са коментирали.

Руски елити

Министерството на финансите заяви, че също така налага санкции на това, което нарече "руските елити".

Сред тях бяха Александър Ведяхин, първи заместник-председател на Изпълнителния съвет на "Сбербанк"; Андрей Пучков и Юрий Соловьев, високопоставени ръководители на ВТБ; и Игор Сечин, главен изпълнителен директор на петролния гигант "Роснефт" и бивш вицепремиер, и синът му, заместник-началник на отдел в "Роснефт".

След като правителството на САЩ обяви във вторник, че ще разшири ограниченията за търговия с руски държавен дълг, Вашингтон в четвъртък разшири обхвата на съществуващите ограничения върху американски лица, търгуващи с дълг и капитал на руски държавни предприятия.

Ограниченията за дълга и собствения капитал ще важат за 13 фирми, включително "Сбербанк", "Газпромбанк" и Руската селскостопанска банка.

Министерството на финансите в четвъртък издаде осем общи лиценза, свързани с COVID-19, енергетиката и международните организации, наред с други, за да гарантира, че последните санкции ще достигнат целите си и сведат до минимум непредвидените последици.

„Пакетът от санкции и лицензи е съставен, за да отчете предизвикателствата, които високите енергийни цени поставят пред обикновените граждани“ и не забранява транзакции, свързани с енергетиката, включващи определени банки до 24 юни, казаха от Министерството на финансите.

Администрацията на Байдън също така наложи санкции срещу 24 банки, отбранителни компании и физически лица в Беларус, плацдарм, от който руските сили напредваха на юг към Киев, след като проведоха това, което се смяташе за военни учения. 

Износ на технологии

Съединените щати в четвъртък ограничиха износа за Русия на широк набор от продукти, произведени в САЩ, както и стоки, произведени в чужбина, създадени по американска технология, след нахлуването в Украйна. 

Ето как се очаква правилата да засегнат американските технологични компании, според шестима експерти по търговското право на САЩ, коментирали пред "Ройтерс".

Кои технологии са наскоро ограничени за износ за Русия?

Сега американските компании трябва да получат лицензи за продажба на компютри, сензори, лазери, навигационни инструменти и телекомуникационно, космическо и морско оборудване. Съединените щати ще откажат почти всички искания.

„Очаквахме нещо широко, а това със сигурност беше помитащо“, каза Ама Адамс, партньор в адвокатска кантора Ropes & Grey.

Новите правила също така принуждават компаниите, които произвеждат технологични продукти в чужбина с американски инструменти, да търсят лиценз от САЩ, преди да доставят до Русия.

Подобно ограничение беше приложено за първи път през последните години към компаниите, доставящи до китайския технологичен гигант Huawei, с голям ефект.

Кои американски компании ще бъдат най-засегнати?

Много компании могат да изберат да спрат всички продажби за Русия поради предпазливост, казаха правни експерти. Дан Горен, партньор в адвокатската кантора Wiggin and Dana, каза, че клиент, който произвежда електронно оборудване, вече е задържал пратки до руски дистрибутор в четвъртък.

Износът от САЩ за Русия беше ограничен до около 6,4 милиарда долара миналата година, показват официални данни, като машини и превозни средства бяха сред големите категории през последните години.

Най-сериозните технологични удари върху Русия могат да дойдат от ограниченията върху чуждестранни стоки.

Например Асоциацията на полупроводниковата индустрия (SIA), която представлява американските производители на чипове, отбеляза, че „Русия не е значителен директен потребител на полупроводници“ и че разходите на Русия за комуникации и технологии „възлизат само на около 25 милиарда долара от многотрилионния глобален пазар" през ​​2019г.

Но много продукти, произведени в Азия и предназначени за Русия, включват чипове, произведени с инструменти от САЩ. Над две дузини членки на Европейския съюз, както и Великобритания, Канада, Япония, Австралия и Нова Зеландия, налагат подобни ограничения за износ, за да ограничат възможностите на Русия.

Как ще бъде засегната Русия?

Емили Килкриз, старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност и бивш заместник-помощник на Търговския представител на САЩ, каза, че ограниченията ще замразят технологията на Русия там, където е днес.

„Няма да можете да вкарате нови технологии в страната“, каза тя.

Уилям Райнш, търговски експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания и бивш служител на Министерството на търговията по износ, очаква бавна ескалация на въздействието.

„В крайна сметка те ще бъдат наранени, но може би не и в продължение на месеци“, каза той. "Това не е непосредствен удар по тялото."

Ограниченията и санкциите не са толкова всеобхватни, колкото търговските действия на САЩ срещу Иран и Северна Корея, но биха могли да имат по-големи последици в световен мащаб, тъй като Русия е по-свързана със световната икономика, казаха адвокати.

Коя технология не е обхваната от нови ограничения?

Мерките включват отделяне на потребителски артикули като битова електроника, хуманитарни стоки и технологии, необходими за безопасността на полетите. Мобилните телефони са разрешени, стига да не се изпращат на руски държавни служители или определени филиали.

Също така не са ограничени технологиите за потребителско криптиране, които един адвокат описа като знак, че Съединените щати и техните съюзници не искат да смущават протестиращите и медиите.

Нищо не пречи на САЩ по-късно да разширят санкциите към повече елементи.

Южна Корея не беше изброена сред страните, които си партнират по правилата, и нейната помощ би била важна за блокиране на достъпа на Русия до чипове от там, каза Килкриз.

Високопоставен служител на администрацията на САЩ каза в четвъртък, че се очаква да се присъединят още страни.

Южна Корея заяви в четвъртък, че ще се присъедини към неуточнени многостранни икономически санкции срещу Русия в отговор на военните й операции в Украйна, но не обмисля приемането на едностранни мерки. Тайван вече се присъедени към западните санкции.

Кои компании биха могли да се възползват от новите правила?

Килкриз и юридическите експерти очакват, че китайските технологични компании може да искат да запълнят някои празноти, създадени от ограниченията върху западните технологични компании, въпреки че Килкриз каза, че правилата на САЩ ще ги обезкуражят. Но високопоставеният служител на администрацията на САЩ каза, че Китай не може да осигури важни военни нужди на Русия, особено за най-модерните чипове.