Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Путин ще търси директен конфликт с НАТО, а икономически може да разчита на Китай

Д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, експерт по международна сигурност и управление на конфликти, и Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг", "Светът е бизнес", 24.02.2022 г.

21:11 | 24 февруари 2022
Обновен: 22:36 | 24 февруари 2022
Автор: Даниел Николов

Ако САЩ и НАТО надделеят в този конфликт, Русия ще се свие и ще се превърне в ограничена по влияние пост-социалистическа република. Москва обаче няма бързо да рухне икономически под натиска на каквито и да е санкции, защото има основен партньор за своя износ в Китай. Това коментираха д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, експерт по международна сигурност и управление на конфликти, и Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг", в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Ако напрежението продължи да се покачва, има възможност за пряк сблъсък рано или късно. Възможността такъв сблъсък да не се състои има единствено и само, ако политическата конюктура в Москва се промени. Но докато Путин е на власт, напрежението няма да стихне. 

Ако Русия надделее, НАТО ще се раздели на две - едно НАТО на американска сфера на влияние, и едно в което членуват Централна и Източна Европа, което де факто ще е буферна зона", каза Иванов.

Много е важно какви ще бъдат договорките между САЩ и Русия, защото без армия Европа няма как да е пълноправен участник в преговорите, каза Искрен Иванов.

Европа се заблуди и не отчете реалната опасност от военен конфликт - търсеха се виновници, а не се отчиташе, че няма реален диалог между страните. Европа подцени руската стратегическа култура и коренната разлика с нейните.

"В западната стратегическа култура стандартът на живот, човешките ресурси са ключови - в руската престижът и политиката на престиж имат по-голямо значение от живота на обикновения човек и цената на човешките ресурси."

Поне половината от 10% спад на пазарите от началото на 2022 г. се дължи на руската атака срещу Украйна, коментира Цветослав Цачев

"Рисковата премия бе значителен фактор за спада досега... Още в сряда имаше много сериозни разпродажби на американски акции", каза Цачев, но освен с геополитиката, това е било свързано и с инфлационните очаквания и спад на иконимиката.

"Пазарите ще се опитат да се адаптират към такава ситуация през следващите няколко дни, следейки политическите новини. Това е проблем, защото не успяваме да изчистим кое е шум и кое има значение за пазара."

Русия се чувстваше притисната в ъгъла, смята Иванов. "Ако Украйна влезе в НАТО, обръчът, който САЩ дълги години се опитваха да построят около Русия, щеше да бъде затворен. Западът щеше да получи достъп до вътрешнополитическия живот на Русия чрез Украйна и затова Путин прави всичко възможно това да не се случи."

Русия има интерес да провокира директен конфликт с НАТО, за да докаже, че все още е глобален актьор, каза Иванов. "Това е последният ход на Путин, той няма други - ако сега отстъпи пред НАТО, той завинаги ще се лиши от харизмата на лидер, който върна Русия обратно на световната сцена след края на Студената война."

Според него, каквито и санкции да бъдат наложени, това няма да възпре Путин.

"Ако икономиката на Русия рухне, напрежението ще деескалира. Ако Руската федерация провокира конфликт на границата с НАТО - с Полша или в Черно море - последиците ще са непредвидими, защото конфликтът би прераснал в нещо още по-лошо."

Пазарите изчакват какви ще са санкциите преди да правят прогнози за развитието на конфликта, коментира Цачев и добави, че Русия вече до голяма степен се е адаптирала към работа под санкции. 

Руската икономика няма да се разпадне сама, защото има основен партньор в лицето на Китай, смята той.

"Единият сценарий е на увеличаване на санкциите до такава степен, че ще ударят всички чрез повишаването на цените на суровините. Сценарий, в който имаме двойно много силен ефект върху руската икономика, двойно поскъпване на земеделските суровини, спиране на газа, е големият проблем на глобалната икономика. Няма да видим война с оръжие между НАТО и Русия - ще видим война коя икономика ще застане на колене, кое население ще застане на протести срещу своята власт."

Всичко това се случва в ситуация на инфлация, лошо възстановяване от пандемията, предстоящо повишаване на лихвите, огромна задлъжнялост, възможност за срив на пазарите на акции и имоти в световен мащаб, и много недоволни хора от правителствата, напомни Цачев.

"Въпросът е кой от двата лагера ще се огъне пръв пред натиска на масите", каза той.

Ако санкциите срещу Русия достигнат нивата, каквито бяха наложени срещи Иран - с пълно ембарго на износа на петрол, газ, храни - ще има огромна инфлация, а ефектите върху Русия ще са съмнителни, смята Цачев. 

През последните години Западът се занимаваше само да налага санкции, коментира Цачев.

"Ще видим докъде ще стигнат. [При пълномащабни тежки санкции] в следващите пет години Русия ще изчисти тези ефекти със сериозна криза, с около 10% спад на БВП, защото ще се ориентира към Китай, който може да поеме целия ѝ ресурсен износ."

По-важното от ефекта на санкциите върху Европа е дали ще бъдат наложени такива на страните, които работят с Русия - Беларус, Китай, каза Цачев.

"Ситуацията отива не към война НАТО и Русия, а към икономическа война, която ще се опита да постави Русия срещу целия свят и няма да успее, защото Китай няма да бъде поставен в тези рамки."

Конфликтът може да доведе цената на петрола до нива от 125-135 долара за барел в следващите седмици и недостиг на горива, прогнозира той.

"Не можем да купуваме руски петрол, когато няма SWIFT и няма кой да го плати."

Ако съпротивата в Украйна падне сравнително бързо, Европа ще смекчи санкциите, за да търси компромиси, смята Цачев. 

Енергийната зависимост на Европа от Русия ще продължи под една или друга форма, прогнозира Иванов.

Как може да се развие конфликтът, каква е реакцията на българските политици и какъв е ефектът върху политическия и обществен живот в България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.