Краят на Лондонград: Великобритания санкционира ВТБ, "Аерофлот" и кръга на Путин

Координираните санкции могат да свалят процентни пунктове от руската икономика през следващите 12 до 18 месеца, прогнозират западни правителства

21:31 | 24 февруари 2022
Обновен: 00:02 | 25 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Премиерът Борис Джонсън разкри в четвъртък най-големия досега пакет от санкции на Великобритания срещу Русия, насочен срещу банки, членове на най-близкия кръг на президента Владимир Путин и богати руснаци, които се радват на активния лондонски начин на живот.

Западните държави координират действията си за налагане на строги санкции срещу Русия в отговор на нейното всеобщо нахлуване в Украйна, като нанесе ракетни удари по градове и влезе с войските си в страната. 

Говорейки пред парламента само часове след като Путин обяви война на Украйна, Джонсън каза, че руският лидер ще бъде осъден от света и от историята за инвазията си и никога няма да може да изчисти "кръвта на Украйна от ръцете си".

„Това отвратително и варварско начинание на Владимир Путин трябва да завърши с провал“, каза той пред парламента, когато обяви новите санкции срещу повече от 100 руски физически и юридически лица. 

„От наша страна днес Велокорбитания обявява най-големия и най-строг пакет от икономически санкции, който Русия някога е виждала."

След като Западът беше критикуван за по-ранните, по-слаби санкции тази седмица в отговор на това, че Русия призна два отцепили се региона в Украйна, Джонсън каза, че лидерите са се споразумели да работят заедно, за да "максимизират икономическата цена", която Путин ще плати.

Правителствен служител каза, че координираните санкции ще свалят процентни пунктове от руската икономика през следващите 12 до 18 месеца.

В пакета от санкции от 10 точки британското правителство заяви, че ще наложи замразяване на активите на някои големи руски банки, включително държавната ВТБ (VTB), втората по големина банка, и ще спре големите руски компании да набират финансиране във Великобритания.

VTB не отговори веднага на искане за коментар.

От разпадането на Съветския съюз преди три десетилетия капиталовите пазари в Лондон са предпочитана дестинация за руски компании, които искат да набират пари извън Москва.

Сред лицата, които бяха обект на втората вълна от санкции, беше Кирил Шамалов, някогашен зет на Путин.

Под санкции попадна и Пьотър Фрадков, председател на "Промсвязбанк". Министерството на финансите обвини Фрадков, че работи за превръщането на банката в такава, която обслужва отбранителната индустрия.

Великобритания също така ще забрани на водещата руска авиокомпания "Аерофлот" да каца във Великобритания, ще спре лицензите за двоен износ за Русия и ще забрани износа на някои високотехнологични стоки и части от добивната индустрия.

Джонсън също отиде по-далеч от някои други западни страни, като призова Русия да бъде изключена от SWIFT, междубанковата мрежа, която е гръбнакът на международните финанси - което е искане на Украйна.

Властите казаха, че санкциите целят да попречат на богатите руснаци да използват Лондон, често наричан „Лондонград“ или "Москва на Темза", като своя площадка, намалявайки способността им да съхраняват големи суми в брой в британските банки.

„Това са хора, които водят международен начин на живот“, каза дипломатически източник. „Те идват в „Хародс“, за да пазаруват, отсядат в най-добрите ни хотели, когато пожелаят, изпращат децата си в нашите най-добри платени училища и това е, което се спира“. 

Краят на Лондонград?

Стотици милиарди долари влязоха в Лондон и отвъдморските територии на Великобритания от Русия след падането на Съветския съюз през 1991 г. и Лондон се превърна в западния град, предпочитан от свръхбогатите на Русия и други бивши съветски републики.

По-долу са някои от мерките, обявени в четвъртък от премиера Борис Джонсън:

Великобритания забрани на руските компании достъп до капиталовите си пазари

След падането на Съветския съюз капиталовите пазари в Лондон бяха предпочитаната дестинация за руски компании за събиране на пари извън Москва.

Според Dealogic руските компании са набрали повече от 39 милиарда паунда на лондонските капиталови пазари от 2010 г.

Великобритания ще забрани продажбата на руски държавен дълг в Лондон

Русия е издала 4,1 милиарда паунда държавен дълг в Лондон от началото на 2020 г.

Но Русия намалява разчитането си на Лондон за продажба на облигации, след като Путин нареди анексирането на Крим през 2014 г.

С четвъртите по големина валутни резерви в света от над 630 милиарда долара и суровият петрол Brent над 100 долара за барел, на Русия е малко вероятно да се наложи да продава големи количества деноминиран в чужбина дълг в близко бъдеще.

Великобритания ще обяви замразяване на активи срещу големите руски банки, включително втората по големина банка, държавната VTB

„Тези правомощия ще ни позволят напълно да изключим руските банки от финансовата система на Великобритания, която, разбира се, е най-голямата в Европа, като им попречи да имат достъп до стерлинги и клирингови плащания през Великобритания“, каза Джонсън пред парламента.

„И тъй като около половината от руската търговия в момента е в щатски долари и стерлинги, с удоволствие съобщавам на Камарата, че Съединените щати предприемат подобни мерки“.

Лондон е безспорно най-големият център за глобална валута, на който се падат над 43% от общия оборот, според Банката за международни сетълменти. Доларът е най-търгуваната валута, следван от еврото, йената и британския паунд.

Великобритания ще санкционира над 100 физически лица, руски юридически лица и техните дъщерни дружества

Това включва замразяване на активи и забрана за пътуване на Елена Георгиева, председател на борда на "Новикомбанк"; Пьотър Фрадков, председател на "Промсвязбанк"; Денис Бортников, заместник-председател на VTB; Кирил Шамалов, бившият зет на Путин; и Юрий Слюсар от United Aircraft.

Великобритания ще въведе законодателство за ограничаване на депозитите, които руски граждани могат да държат в банкови сметки на страната. Лимитът ще бъде 50 000 паунда в британските банки.

Родените в Съветския съюз милиардери заемат три от първите 10 места в списъка на богатите на вестник „Сънди таймс“, най-четената британска класация за богатство, и са плодотворни купувачи на трофейни активи като луксозни имения и футболни клубове.

Великобритания ще въведе законодателство за забрана на широк спектър от високотехнологичен износ за Русия, плюс износ за добивните индустрии

Това ще включва забрана за износ на някои полупроводници, части за самолети и оборудване за нефтопреработка.

Великобритания ще създаде нов отдел в Националната агенция за престъпност, който ще действа срещу избягването на санкции, така че олигарсите да няма къде да се скрият

Великобритания въведе така наречените "заповеди за необяснимо богатство" през 2018 г., за да помогне на властите да атакуват незаконното богатство на чуждестранни служители, заподозрени в корупция, и замесени в тежки престъпления. Но правителството е публикувало само четири оттогава на фона на опасенията за потенциалните високи разходи за неуспешни приложения.

Великобритания ще забрани на самолетите на "Аерофлот" да кацат на нейните летища

Министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че е подписал ограничения, забраняващи на всички редовни руски авиокомпании да влизат във въздушното пространство на Великобритания.

План за работа с други страни за спиране на достъпа на Русия до международната банкова система Swift

Базираната в Белгия SWIFT е мрежа за съобщения, широко използвана от банките за изпращане и получаване на нареждания или информация за парични преводи.

Разширяване на санкциите към Беларус, след като руските сили използваха страната за нахлуване в Украйна