ЕС каза, че "Путин трябва и ще се провали" и обяви нови санкции

Обсъжда се и допълнителен кръг от санкции, който ще включва Беларус заради ролята й в атаката на Русия срещу Украйна

08:29 | 25 февруари 2022
Обновен: 10:54 | 25 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Владимир Путин "трябва и ще се провали", казаха висшите лидери на Европейския съюз в петък, когато се договориха за нови санкции заради инвазията му в Украйна, заявявайки, че той се опитва да върне континента към ерата на империи и конфронтации.

Русия започна своята инвазия по суша, въздух и море в четвъртък след обявяването на война от Путин. 

Лидерите на блока се договориха по принцип на извънредна среща на върха през нощта да наложат нови икономически санкции, като се присъединят към САЩ и други в предприемането на стъпки като ограничаване на достъпа на Русия до технологии, предаде Bloomberg.

Санкциите ще наложат „масови и тежки последици за Русия“ за нейното нахлуване в Украйна, заявиха европейските лидери в съвместно заключение. Лидерите одобриха очертанията на санкциите, като окончателните подробности ще бъдат финализирани и официално приети на среща, насрочена за петък.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза на пресконференция рано в петък, че санкциите ще бъдат насочени към 70% от банковия сектор на Русия.

ЕС също така ще разшири санкциите срещу физически лица, както и критериите за санкции срещу богатите руски олигарси и ще затегне визовите правила за дипломати, като направи замразяването на активи и забраните за пътуване по-ефективни, казаха запознати.

Финансовите санкции, включени в пакета, които са тясно координирани със САЩ и Великобритания, имат за цел да ограничат достъпа на Русия до международните пазари. Вашингтон и Лондон обявиха своите пакети от санкции в четвъртък, като много от разпоредбите отразяват тези, които ЕС прие по-рано тази седмица или одобри в четвъртък.

Две допълнителни руски банки - "Алфа Банк" и "Банка Откритие" - ще бъдат добавени към списъка на финансовите институции, на които е забранено да вземат заеми или да купуват ценни книжа. ЕС ще забрани листването на нови акции на руски държавни предприятия на борсите в ЕС и ще постави в черен списък няколко държавни компании в корабостроенето и корабоплаването. 

ЕС също ще предприеме мерки за спиране на финансовите потоци от Русия в ЕС, като наложи ограничения върху банковите депозити и забрани на руснаците да инвестират в ценни книжа на ЕС.

„Тези санкции ще увеличат цената на заемите на Русия, ще повишат инфлацията и постепенно ще подкопаят индустриалната база на Русия“, каза фон дер Лайен. „Това ще има максимално въздействие върху руската икономика и политическия елит.

В един от най-силните елементи на пакета ЕС работи в крачка със САЩ за въвеждане на контрол върху износа на стоки с двойна употреба и високотехнологични стоки, с особен акцент върху електрониката, компютрите, телекомуникационните и информационната сигурност, сензорите и лазерите и морски приложения.

„Нашите мерки ще отслабят технологичната позиция на Русия в ключови области, от които всъщност елитът печели по-голямата част от парите си“, каза фон дер Лайен по-рано в четвъртък. „И това варира от високотехнологични компоненти до авангарден софтуер. Това също ще влоши сериозно руската икономика във всички области в бъдеще."

Предложението включва също забрана за износ на самолети, части за самолети и свързано с тях оборудване, както и забрана за продажба на оборудване и технологии, необходими за актуализиране на руските петролни рафинерии към съвременните екологични стандарти.

Лидерите обсъдиха и още по-строги мерки, като например забрана на руските финансови институции да извършват междубанкови операции в евро, като клиринг, и изключване на Русия от международната разплащателна система Swift, според запознати. Но засега тези стъпки са по-малко вероятни, тъй като някои западноевропейски правителства категорично се противопоставят на прекъсването на Swift. 

Освен това е малко вероятно блокът да санкционира директно руския президент Владимир Путин. Един човек каза, че някои лидери планират да настояват за по-амбициозен пакет, но други държави предпочитат постепенен подход.

Друга тема, която лидерите на ЕС разгледаха в четвъртък вечер, беше допълнителен кръг от санкции, който ще включва Беларус заради ролята й в атаката на Русия срещу Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон каза рано в петък, че Беларус е съучастник в атаката на Русия срещу Украйна и скоро ще бъде наказана.