В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Реториката на Русия се движи от "Специална операция" към "Отечествена война 2.0"

Павел Хавличек, Сътрудник по централноевропейската политика на сигурност към Фондация Конрад Аденауер, Научен сътрудник в Асоциация за международни отношения, Прага, във "В развитие", 29.05.2023

18:15 | 29 май 2023
Автор: Галина Маринова

Реториката на Руската федерация относно войната в Украйна се променя и от "специална военна операция" върви към варианти на "Отечествена война 2.0". Западните държави трябва да мобилизират усилията си да неутрализират все по-агресивните опити за влияние на общественото мнение от страна на пропагандната машина на Русия, за да станат гражданите и институциите по-устойчиви. Това каза Павел Хавличек, Сътрудник по централноевропейската политика на сигурност към Фондация Конрад Аденауер, Научен сътрудник в Асоциация за международни отношения, Прага, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова. 

Много хора в ЕС се тревожеха за резултатите от президентските избори в Турция и особено за тенденцията за придвижване към по-авторитарен режим, като други близкоизточно страни като Иран. Чудят се какво може да се случи. Въпреки приликите с Иран, е много важно да се познава ситуацията в Турция и да се каже, че там тя далеч не е прокълната, коментира още гостът. "Резултатът бе много близък и това дава много ясен знак на управляващите в Турция, че обществото е почти по равно разделен между различните лагери и ориентации за бъдещо развитие. Така че има надежда, че няма да има авторитарен режим. Поне за сега". 

На въпроса колко опасна е автокрацията за Балканите и страните от Централна и Източна Европа събеседникът каза, че е "сериозна", "особено за страните в близост до Турция, включително и за България, но и за други страни. Ние забелязваме такова нещо и от гледна точка на външна намеса".

"Знаем, че Турция е много голям инвеститор и партньор в много страни, включително Босна и Херцеговина. Тя оказва икономически натиск, който се проявява в известен смисъл. Но Турция има и много вътрешни проблеми, които се отразиха на резултатите от изборите - социални проблеми, инфлация. Така че, тук все още би трябвало да смятаме, че Турция се бори със самата себе си все още. Но страната е и член на НАТО, което дава надежди, че тя ще се върне към Западните страни, след като ситуацията се успокои след изборите. Очевидно голямата въпросителна е НАТО и влизането на Швеция в съюза". 

Въпросът с все по-голямото сближаване на Русия и Китай става все по-важен за международната общност, подчерта Хавличек. "Русия използва Китай като потенциален поддръжник и партньор, който доставя редица неща, като технологии, средства и инструменти за влияние. Опитваме се да следим това и в Централна и Източна Европа. Техните стратегии са сходни и те си разменят "бележки" кое работи и кое не. Все повече се наблюдава това. Руската екосистема се възприема от комунистическия режим в Китай. Взаимно се учат една от друга и техните интереси се сближават все повече". 

Войната играе огромна роля в личните и политически цели на Путин, категоричен бе гостът. "Това бе споменато на 9 май, когато Русия празнува края на Втората световна война".

"Войната се отразява на личното бъдеще на Путин и на бъдещето на Руската федерация. Помага му да остане на власт и забелязваме, че той се опитва да въвлече цялото руско общество във войната, не само срещу Украйна, но и срещу цялото Западно общество. Това се съобщава ясно. Все по-силна става пропагандата от страна на Кремъл, насочена към руско говорящото пространство. Забелязва се, че реториката се обръща - от "Специална военна операция" до "Велика отечествена война 2.0". Това все повече се отразява в пропагандната машина, която Русия използва срещу Украйна, Западните демокрация и собствените си граждани". 

Стратегиите за излизане от тази криза включват съсредоточаване върху два-три пункта, каза събеседникът. "Например, да изградим устойчивостта си на външен натиск срещу влиянието на авторитарните страни. Има редица мерки, които трябва да се вземат от правителствата. Не само да се насърчи медийната грамотност и критичното мислене на гражданите, но и да се направят гражданите по-устойчиви на този натиск и да се увеличи капацитетът на държавата. Да се ограничи външна намеса в публичните комуникации, да се усъвършенства кризисният мениджмънт, които да се занимава с тези кризисни ситуации, в които живеем, особено в условията на руската война в Украйна".

Какви са резултатите на шестмесечното чешко председателство на Съвета на Европа? Каква е ролята на Беларус в хибридната война, водена от Русия?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.