Производствената активност в Китай показва, че възстановяването набира скорост  

От Бюрото за национална статистика заявиха, че активността в сферата на услугите се е повишила, "тъй като ефектът от мерките на местните правителства за насърчаване на потреблението е започнал да се проявява"

11:26 | 31 март 2023
Обновен: 11:38 | 31 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическото възстановяване на Китай набра скорост през март, като показателите за производството, услугите и строителната активност останаха стабилни и увеличиха перспективите за растеж през тази година. 

Индексът на мениджърите по покупките за непроизводствения сектор скочи до 58,2 пункта през март, което е най-високото ниво от май 2011 г., благодарение на рекордно високия подиндекс за строителството.

Индексът на мениджърите по поръчките в производствения сектор надхвърли прогнозите на икономистите, като през март достигна 51,9 пункта, въпреки че леко се понижи спрямо нивото от февруари. Показание над 50 сигнализира за разширяване спрямо предходния месец.

Производствената активност в Китай продължава да се разширява | Активността в непроизводствения сектор достига най-високите си стойности от 2011 г. насам

Данните за производствената активност (PMI) са първите официални показатели за икономическата активност за месеца, които показват, че възстановяването на икономиката се засилва след отпадането на строгите пандемични ограничения и намаляването на вълните от заразяване с Covid. Икономистите очакват възстановяването на потребителските разходи и значителните държавни разходи за инфраструктура да спомогнат за ускоряване на растежа във втората по големина икономика в света до 5,3% през тази година от едва 3%, прогнозирани през 2022 г.

Акциите в Китай и Хонконг поскъпнаха на фона на широобхватния ръст в Азия. Индексът на китайските акции, листвани във финансовия център, скочи с 2,4%, като поведе регионалния напредък. Валутата поскъпна, като офшорният юан добави 0,2% до 6,8603 за долар към 11:38 ч. местно време.

"PMI индексите показват, че икономическото възстановяване на Китай върви по план", заяви Живей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management. "Осеаемата инерция вероятно ще продължи и през следващите месеци", каза той, като неотдавнашните политически действия на правителството спомагат за повишаване на доверието. "Смятаме, че ръстът на БВП може да надхвърли 6% през тази година", добави той.

От Бюрото за национална статистика заявиха, че активността в сферата на услугите се е повишила, "тъй като ефектът от мерките на местните правителства за насърчаване на потреблението е започнал да се проявява", а домакинствата са проявили желание да харчат и да пътуват. Топлото време също така е помогнало за стартирането на строителни проекти в цялата страна, каза тя.

Какво казват от Bloomberg Economics:

Поредният скок на официалния непроизводствен PMI в Китай, който през март продължи да се разширява, показва, че разходите за услуги и държавните инвестиции в инфраструктура са двигател на възстановяването на икономиката. Това е добър знак, който показва, че вътрешното търсене се засилва и ще бъде важно. Забавянето на производствения сектор, видно от данните от петък, може да се задълбочи със забавянето на глобалния растеж.

Премиерът Ли Цян заяви на форума в Боао, който се провежда тази седмица в южната островна провинция Хайнан, че икономическият растеж през март вероятно се е засилил спрямо първите два месеца на годината. Потреблението и инвестициите са се увеличили, а заетостта и цените са били "като цяло стабилни", каза той и добави, че пазарните очаквания са се подобрили "значително".

Той се опита да успокои опасенията на чуждестранните инвеститори относно инвестирането в Китай в условията на засилване на напрежението със САЩ, като обеща, че страната ще бъде "гарант за световния мир". Той също така обеща да въведе нови мерки за разширяване на достъпа до пазара и подобряване на бизнес средата.

Яо Вей, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион и Китай в Societe Generale SA, заяви, че Китай вероятно може да постигне икономически растеж от около 5,5% или повече през тази година само при нормализиране на услугите и потреблението и стабилност на жилищния пазар.

"Няма нужда от големи стимули", каза тя. "Това, което е по-положително напоследък, са все по-ясните признаци, че Пекин е приятелски настроен към частния сектор".

Хо Уей Чен, икономист в United Overseas Bank Ltd. в Сингапур, заяви, че последиците за паричната политика са, че лихвените проценти вероятно ще бъдат непроменени известно време, въпреки че е възможно още едно намаляване на коефициента на задължителните резерви.

Основни акценти на данните за PMI

Подиндексът на новите поръчки в непроизводствения сектор се повиши до 57,3 пункта през март, което е най-високата стойност от ноември 2007 г.

Подиндексът на очакванията за бизнес активността в непроизводствения сектор се задържа на високо ниво от 63,3 пункта

Подиндексът на новите поръчки за производствения сектор се понижи до 53,6 пункта спрямо февруарския повече от петгодишен връх от 54,1 пункта

Подиндексът на новите експортни поръчки за преработващата промишленост се понижи до 50,4 през март от 52,4 пункта. За непроизводствения сектор подиндексът се сви след краткотрайно разширяване през предходния месец

Въпреки че вътрешните разходи и строителството се засилват, световното търсене на стоки, произведени в Китай, остава слабо, което натежава върху перспективите за растеж. Набор от предварителни показатели, проследявани от Bloomberg, показаха разнопосочно възстановяване през март, като продажбите на автомобили все още спадат, а световната търговия отслабва.

Строителните предприемачи също все още са песимистично настроени по отношение на перспективите пред сектора въпреки неотдавнашните признаци за стабилизиране на цените и продажбите. Безработицата пък остава сравнително висока, което натежава върху възстановяването на потребителския сектор.

Проучванията на PMI показаха, че заетостта в производствения и непроизводствения сектор вероятно се е свила през март, което хвърля сянка върху пазара на труда.

"Нагласите на производителите и непроизводствените фирми да наемат служители отслабнаха", каза Брус Пън, главен икономист за региона на Голям Китай в Jones Lang LaSalle Inc. "Правителството трябва да прилага по-добре политиките, които дават приоритет на подкрепата за заетостта".