В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Китай е инвеститор №1 в Африка и това е най-голямото притеснение на САЩ

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, „В развитие”, 29.03.2023

17:19 | 29 март 2023
Обновен: 09:45 | 31 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

В края на миналата година беше голямата среща САЩ – Африка, след която имаше няколко посещения на много високо ниво на африканския континент. Визитата на американския вицепрезидент Камала Харис сега е петото посещение на най-високо равнище в рамките само на три месеца. То е подготовка за посещението по-късно през годината на президента на САЩ Джо Байдън в Африка, коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в рубриката „Африка в развитие” на предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Харис пристигна първо в Гана, чийто трикратен ръст на брутния вътрешен продукт от 2009 г. насам се обяснява до голяма степен със сътрудничеството ѝ със САЩ. Сега от началото на визитата на Харис се говори само за Китай и цялото внимание е насочено към това какво прави Китай в Африка, отбеляза събеседникът и припомни че китайската страна е направила инвестиции от 2 млрд. в инфраструктура, които на Гана са ѝ били крайно необходими, за да може селскостопанската продукция да стигне до пазарите.

При това посещение на Харис по-малко се говори за онези 55 млрд., които САЩ ще предоставят на Африка в рамките на три години и повече се говори за едно таргетирано инвестиране в индустрии, в които водещи са жените.

За първи път сега се говори, че САЩ може би са имали грешна политика по отношение на населението в Африка, грешна политика относно оценката за политическото развитие и че вероятно част от инвестиционната политика е следвала останали от колониалното време стандарти.

Попитана дали САЩ имат шанс да заемат по-челно място като инвеститор в Африка, Дечева каза, че Китай е напреднал доста с инвестициите си на континента и е на първо място, докато западният свят изчакваше. Този процес в момента допълнително е забавен от войната в Украйна.

„През това време Китай в нито един момент, в нито един месец не е спрял да инвестира и аз лично виждам как от нищото изникват много големи, мега инфраструктурни проекти. Това всъщност  е голямото притеснение на САЩ и тази интензива политика в първите месеци на годината е, за да могат по някакъв начин да участват”, посочи събеседникът.

Що се отнася до намерението на TotalEnergies да рестартира огромния си проект за добив на втечнен природен газ в Мозамбик, Дечева каза, че този проект е с гарантирани 20 млрд. долара капиталовложения. Този проект започна с договор между TotalEnergies и правителството, но правителството не успя да гарантира сигурността. В района действаше групата „Вагнер”, но в момента Руанда осигурява сигурност на този проект.

Така че ако  TotalEnergies изпълни ангажиментите си с появата на училища, медицински центрове, заетост, то проектът ще може да се реализира.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.