В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Путин и Си изглеждат добре на снимка, но Китай не може да си позволи да изгуби САЩ

Алекс Нестор, Канадско-българската бизнес мрежа, "В развитие", 28.03.2023 г.

17:15 | 28 март 2023
Обновен: 18:11 | 28 март 2023
Автор: Даниел Николов

Създаването на геополитически блок Северна Америка-ЕС е въпрос на време, за да се отговори на геоикономическите предизвикателства. Споразумението Т-ТIP, от което САЩ излязоха при администрацията на Доналд Тръмп, даде сериозно начало, а Канада изпревари съседа си с договорката за безмитна търговия с ЕС през 2017 г. Европа води сериозни разговори с Канада, на която се гледа като на надежден партньор, който може да замести руските доставки на енергия и минерали. Това ще отнеме време, но тенденцията е такава, коментира Алекс Нестор, Канадско-българската бизнес мрежа, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.  

Китай и Русия са сключили съюз за пред света, но това не трябва да се приема като пълната истина, коментира Нестор.

"Путин и Си добре изглеждат на снимка, но Китай има своя собствена политика - досега не са дали оръжие на Русия за войната в Украйна, няма и да дадат, тъй като си дават сметка, че тяхната икономика е изключително зависима от пазарите в САЩ... Докато САЩ могат да си позволят да не търгуват с Китай, Китай не може да си позволи да изгуби американските пазари, защото това ще е страшен удар по неговата икономика, така че трябва да се съобразяват."

Изтичането на около 109 млрд. долара в депозити от малките банки в САЩ след срива на SVB можеше да се очаква, каза Нестор. Тепърва предстои да се направи подробно разследване какво точно е довело до проблемите в Silvergate, Silicon Valley Bank и Signature Bank - дали става дума само за лош мениджмънт, какви мерки трябва да се вземат. Банковата система на САЩ остава стабилна, каза Нестор и допусна, че може да има промени в регулациите, за да се предотвратят подобни случаи в бъдеще.

"Банките са много чувствителни на лоши новини, реагира се много бързо и има домино ефект. Много вложители изпадат в паника, започват да теглят спестявания и да ги прехвърлят в други институции."

Ефектът върху икономиката на САЩ със сигурност ще бъде отрицателен, като ограничаването на достъпа до кредит ще удари силно строителните предприемачи и недвижимите имоти, смята Нестор. Регулаторите в Канада и Европа са по-консервативни, имат повече буфери, и последствията няма да се толкова силни в тези региони, добави той.

"Пътищата са два - единият е да се направят регулации, така че централните банки на САЩ, Канада и ЕС да имат самостоятелна монетарна политика, без да се интересуват от другите. В другият случай, трябва да се гледа към компромис и да се намери баланс, така че въпреки че лихвите се вдигат, да не се стигне до положение някои банки да изпаднат в несъстоятелност."

Повече за банковата криза в САЩ и какво привлече 1 млн. имигранти в Канада през последната година може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.