Кой от китайските технологични гиганти представи най-добър финансов отчет  

Този сезон на отчетите придоби по-голямо значение, тъй като инвеститорите търсеха яснота за това как технологичните фирми излизат от годините на ограниченията на Covid и регулаторните пречки

15:28 | 28 март 2023
Автор: Джани Ю  
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Много от най-големите китайски технологични компании отчетоха продажби, които надминаха очакванията през последното тримесечие, което показва, че по-благоприятната регулаторна среда дава поводи за оптимизъм на положително настроените инвеститори в региона.  

Трите водещи китайски интернет компании - Baidu Inc., Alibaba Group Holding Ltd. и Tencent Holdings Ltd. - отчетоха приходи, които надхвърлиха осреднените очаквания на анализаторите за последното тримесечие на 2022 г., подпомогнати от възстановяването на разходите за реклама. Завръщането на съоснователя на Alibaba Джак Ма в Китай - след повече от година в чужбина, след като предизвика раздразнението на Пекин - беше възприето от някои като още един признак за промяна на регулаторната среда към по-добро.

Книжата на компаниите от технологичния подиндекс Hang Seng Tech са поскъпнали средно с 4% откакто публикуваха отчетите си до понеделник, водени от 28%-тния ръст в цената на Lenovo Group Ltd., показват данни, събрани от Bloomberg. 

Lenovo е

Този сезон на отчетите придоби по-голямо значение, тъй като инвеститорите търсеха яснота за това как технологичните фирми излизат от годините на ограниченията на Covid и регулаторните пречки. Общата оценка е за предпазлив оптимизъм. Въпреки че секторът вече не расте с главозамайващи темпове, подобряването на потреблението и прекратяването на репресиите от страна на Пекин дават основание за преоценка.

"Обявленията за приходите на големите китайски интернет имена потвърдиха мнението ни, че приходите на сектора ще продължат да се подобряват през тази година", каза Джиан Ши Кортези, мениджър на фонд в базираната в Цюрих GAM Investment Management, като добави, че най-голямата изненада е дошла от възстановяването на рекламата на Tencent, което е било по-силно от очакваното.

Акциите на Tencent поскъпнаха с 4,5 %, след като миналата седмица тя обяви по-добри тримесечни приходи благодарение на силната онлайн реклама и възобновяването на разрешенията за публикуване на игри. Lenovo бележи стабилен ръст, след като нетната печалба се оказа по-добра от очакваното, а миналата седмица акциите поскъпнаха, след като JPMorgan Chase & Co. повиши двойно рейтинга на акциите до "overweight".

Сред 19-те технологични компании от индекса Hang Seng Tech, които обявиха резултати от продажбите си, осем надминаха очакванията, а седем отговориха на тях, докато четири не успяха да достигнат прогнозите, според данни, събрани от Bloomberg.

Hang Seng

Анализаторът на JPMorgan Алекс Яо - известен с мнението си, че секторът  "не подлежи на инвестиции", преди да промени мнението си към положително в средата на 2022 г. - очаква политиките на Пекин за растеж и намаляващият риск от изваждане от списъка на американските депозитарни разписки да повишат оценката на сектора.

Сред забележителните отклонения е Alibaba, чиито акции поевтиняха с около 10% след публикуването на резултатите от 23 февруари, след като компанията сподели предпазливи насоки. Книжата на Meituan също загубиха част от стойността си в понеделник въпреки скока в продажбите, тъй като фокусът на търговците се насочи към по-слабата прогноза за маржа.

Като цяло Hang Seng Tech Index е добавил повече от 4% досега през март, като е на път да надмине бенчмарковия Hang Seng Index, който е спаднал с около 1%.

"Смятаме, че 2023 г. ще бъде година на преразглеждане на оценките, тъй като глобалните инвеститори ще се върнат към китайските интернет акции, при които през последните три години се наблюдаваха изкривени исторически финансови резултати", написа Яо от JPMorgan в бележка от миналата седмица. Въпреки че основните стълбове на приходите от технологични услуги са достигнали етап на съзряване, все още има „безгранични възможности“ за генериране на дългосрочен и устойчив растеж,“ казва още той.