Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Технологичната война между САЩ и Китай дава шанс на български IT фирми

Боян Иванов, съосновател и изп. директор на StorPool Storage, "Бизнес старт", 10.03.2023 г.

13:11 | 10 март 2023
Обновен: 10:57 | 15 март 2023
Автор: Даниел Николов

За втора поредна година българската IT компания StorPool Storage намира място в престижната класация на Financial Times за хилядата най-бързо растящи компании в Европа, в която тази година бяха включени още три български фирми. Едно от най-важните неща за успех на бизнеса, освен добрата подготовка, е моментът за влизане на пазара, а сегашната ситуация на ограничено финансиране е "перфектна" за устойчивия бизнес модел на компанията. Това коментира Боян Иванов, съосновател и изп. директор на StorPool Storage, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Можеш да имаш резултат или можеш да имаш извинение, и ние се стараем да имаме резултати... Имаше много турбуленции от всякакво естество на пазарите, като част от факторите бяха позитивни за IT компаниите и специално за нас... Ние сме фенове на тезата, че резултатът се случва за една нощ след десет години усилена работа. Нямало е някакъв "квантов скок" - повечето неща при нас са се случвали с доста усилия в дълъг период от време. С разрастването на бизнеса и нашите знания, опит, добрия екип, който сме привлекли, нещата започват да се ускоряват".

StorPool Storage предоставя софтуер услуга, позволяваща на големи IT оператори да направят съхранението на данни значително по-ефективно като разход и бързина, докато предлагат по-добри услуги на крайните клиенти, обясни Иванов.  

"Позволяваме да се подобри цялата структура на бизнеса като по-добра автоматизация, по-малко хора, които вършат същата работа".

Глобалният пазар за съхранение на данни надхвърля 100 млрд. долара; сегментът, върху който се фокусира StorPool Storage, е около 5 млрд. долара, като е сред бързо растящите заради преминаването от хардуер към софтуерни решения.

"Започнахме с идеята да направим най-добрия продукт за някой конкретно, а не продукт, който става за всички. Затова влязохме в много конкретен сектор на менажирани сървис провайдъри и работим да разширим този първоначален сегмент".

Като фирма от Източна Европа StorPool Storage има съвсем различна крива на развитие от повечето компании в сектора, които разчитат на агресивен растеж с финансиране от Силициевата долина.

"В добри времена това им дава възможност много бързо да растат, но в лоши условия като сегашните, когато оценките на компаниите започнат да падат и достъпът до финансиране се затегне, техният бизнес модел е неподходящ. Ние винаги сме били бизнес, който прави истински продукт и истински приходи, с по-малък, но много по-устойчив темп на растеж. Сегашната ситуация е перфектна за нас, понеже продължаваме да развиваме бизнес с положителни парични потоци и инвестираме за разрастване на пазарния дял, а нашите конкуренти отдръпват маркетингова мощ и оставят ниша за нас".

Правим нещо интересно и предизвикателно и това мотивира работещите в компанията, заедно с добрата работа среда, коментира Иванов. Скорошният шум за навлизането на изкуствения интелект (AI) не е особено притеснителен, тъй като добавената стойност на компанията е в иновациите, което AI не може да прави все още. StorPool Storage използва AI инструменти за създаване на съдържание и документация, добави той.

"AI ни помага в пакетирането на тези иновация... Изкуственият интелект няма да ви замести, но ще ви замести някой, който ползва AI".

Нарастващото напрежение между Китай и САЩ в технологично отношение се оказва благоприятно за компании като StorPool Storage, тъй като европейският и американски бизнес трябва да намери заместващи услуги на китайските.

"Глобализацията през последните 10-15 години позволи на много китайски фирми, които често продават на много ниски цени, да завземат сравнително голям пазарен дял. В момента много фирми искат да намалят китайските технологии - в голяма част заместващите са американски, но в нашата бързо развиваща се екосистема има фирми, които се опитват да запълнят пораждащите се пазарни ниши."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.