Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

"Мост към България" - нова инициатива за привличане на чужденци и връщане на емигранти

Ивайло Славов, председател на Съвета на директорите на VibeJobs, "Бизнес старт", 25.04.2024 г.

11:40 | 25 април 2024
Обновен: 13:23 | 25 април 2024
Автор: Даниел Николов

С промените в Закона за българите, живеещи извън България, тази седмица беше създаден и постоянен Съвет по координация на политиките за българите извън страната. Съветът може да действа като продължение на Агенцията за българите в чужбина, като координира и прилага решенията на различните министерства. Бизнесът не е директно замесен в работата на съвета, но се надява да получи полза от неговата дейност, каза Ивайло Славов, председател на Съвета на директорите на VibeJobs, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Ако се приемат правила и регулации, които облекчават хората при завръщането им в България, дават им някаква възможност за старт, допълнителни помощи, това би било от огромна полза за бизнеса, защото ние се нуждаем изключително много от работна сила."

Може да отнеме години на завърнали се българи от други държави в ЕС, за да влязат напълно в системата на здравното или социалното осигуряване, като това е още по-предизвикателно, когато става дума за завръщане на цяло семейство, каза Славов.

"Ако този постоянен съвет работи правилно, може да улесни пътя за дълготрайно установени семейства в чужбина да се върнат в България."

В момента започват няколко държавни програми, насочени към българите в чужбина, като една от тях предлага информация за свободните работни места за по-ниско квалифицирани работници. Приближаването в заплащането в сектори като селското стопанство между България и Германия може да бъде мотивация за някои хора да се завърнат, коментира Славов. Други сектори са индустриално производство, ХоРеКа, ритейл и строителството.

Държавата може да установи контакти със студентските български общности и да се възползва от техните контакти за предлагането на възможности в България.

Славов разказа за установяването на нова иницитива "Мост към България", която ще е обединение на дружества, които се занимават с привличането на чужденци за работа в България и реинтеграцията на българи. Инициативата ще е насочена към предоставяне на информация и установяване на правила, а не към намиране на работа, като целевите страни на първо време ще бъдат Украйна, Молдова, Узбекистан, Виетнам, Непал и Индия.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.