UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Българска платформа геймифицира оценяването на меки умения на кадрите

Цветелин Николов, съосновател на Pleggi, „UpDate”, 07.04.2024 г.

20:00 | 7 април 2024
Автор: Антоанет Василева

Pleggi е иновативно софтуерно решение, което помага както на търсещите работа, така и на компаниите, да се намерят на база на нещо, което се изпуска – а именно уменията. Чрез валидираните умения можем да разберем даден кандидат дали пасва на позицията, културата, екипа и всичко, което се изисква от него. Идеята за Pleggi се роди от стремежа да намерим нещо, което показва нашите качества и силни страни. Това заяви Цветелин Николов, съосновател на Pleggi в предаването „UpDate” с водеща Елена Кирилова.

Процесът на Pleggi е да покаже силните качества на кандидатите чрез кратки научни игри, оценявайки поведението на играча в дадена ситуация. Платформата създава надградено CV, което събира цялата информация като опит, образование, езици и др., но надгражда с оценени поведенчески и личностни характеристики, познати като меки умения. Ключовото е, че изважда информация за най-важните пет ценности на кандидата, изтъкна Николов.

„В момента Pleggi отговаря почти цялостно на компетентностите на всички офис дейности. Меките умения, които платформата оценява, отговарят на много позиции.“

Pleggi има опция и за всеки търсещ работа. Кандидатите имат възможност чрез бутон „отворени за работа“ да попадат в списъци за свободни позиции на компании само за които са подходящи с висок процент, добави още съоснователят на платформата.

Според Николов новото поколение Z на пазара на труда е по-пасивно. Те не искат да кандидатстват на места, където може да чакат за отговор или дори няма да получат такъв. Pleggi обръща процеса, като дава възможност компаниите да се свържат с кандидата.

Платформата Pleggi е както на български, така и на английски. Николов споделя, че за компанията е приоритет да оценява уменията на хората в България и да показва талантите. И все пак, продуктът ще се развива истински, когато се появи и на чуждия пазар, за да отговори и на техните нужди. Към момента интерес за излизане на чуждия пазар представляват държавите на Балканите и намеренията на компанията са да започне именно от тях.

„Изкуственият интелект е чудесен инструмент, който много добре анализира, но той не създава данни. Ние вярваме, че създаването на данни и извеждането им по правилния начин, е едно от най-важните неща. Меките умения са това, което винаги ще ни различава от машините. Те ще се развиват, ще оптимизират работата ни, но няма да ни заменят, ако ние сме създаващи и мислещи. Може би това е професията на бъдещето – да мислим.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.