Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ученици стават учители по дигитални науки с новата образователна платформа Буки.бг

Петър Шарков, изп. директор на "Буки.бг" и изп. директор на "Училищна Телерик Академия", "Бизнес старт", 05.04.2024 г.

11:57 | 5 април 2024
Обновен: 12:06 | 5 април 2024
Автор: Даниел Николов

Българските училища могат да се възползват безплатно от 15 цялостни учебни програми чрез платформата Буки.bg, разработена от "Училищна Телерик Академия". Програмите могат лесно да бъдат въведени като извънкласни занимания, нови или допълващи предмети. Качественото учебно съдържание е изключително важно, за да отговаря на нуждите и интересите на ученици и учители, коментира Петър Шарков, изп. директор на "Буки.бг" и изп. директор на "Училищна Телерик Академия", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Заинтересованите училища да използват програмите през следващата учебна година могат да кандидатстват за достъп на платформата Буки.bg до 26 април. Освен учебни материали, на платформата има и ръководства и методология за учителите, които да ги улеснят в използването на програмите, каза Шарков.

"Ще повишим уменията на преподавателите и това ще се отрази на уменията на учениците. Това е нещо, което е много по-лесно за постигане на мащаб... Учителите са много добри и знаят какво да правят, когато работят с децата. Това от което имат нужда е готови разработки, защото в повечето случаи нямат физическото време да разработват нови материали и теми, а искат да го правят."

Ученици от по-горни класове или граждани, които имат интерес, също биха могли да се възползват от подготвените програми и да преподават, ако заниманията се провеждат като част от извънкласни занимания. Има случаи на ученици, които са се обучавали в  "Училищна Телерик Академия", и са ставали преподаватели в школите, каза Шарков.

Програмите на платформата както допълват традиционни предмети като "Компютърно моделиране и ИТ", така и предлагат нови предмети като киберсигурност, ускорено учене. Амбицията ни е през следващите години да качваме и други програми, които ще са интересни и полезни за ученици и учители, каза Шарков. За следващата учебна година е възможно да се появи и програма за изкуствен интелект, добави той.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.