Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Йоанна Кирилова, JobTiger: Компаниите са по-предпазливи в търсенето на кадри

Йоанна Кирилова, мениджър събития и продажби JobTiger, "Бизнес старт", 17.04.2024 г.

11:20 | 17 април 2024
Обновен: 14:12 | 17 април 2024
Автор: Даниел Николов

Българските компании продължават да наемат както експерти, така и млади хора без почти никакъв стаж, но има забавяне на пазара. Това коментира Йоанна Кирилова, мениджър събития и продажби JobTiger, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Пазарът на труда тази година чувствително забавя темпове. Търсенето на млади хора го има, но чувствително е намаляло. Компаниите са по-предпазливи в търсенето - гледат да покрият текущите нужди, без да се изхвърлят."

Ситуацията може и да се промени през втората половина на годината, като компаниите отворят нови позиции, но за момента няма такава индикация "поне при търсенето на квалифицирани специалисти", добави Кирилова.

Определено може да се говори и за свиване в IT сектора, като България следва тенденциите от големите технологични компании в САЩ. Тенденцията ще продължи с навлизането на изкуствения интелект, смята Кирилова.

Студентите търсят изключително стажове, на които да придобият опит, каза Кирилова. Основен проблем за младите е да се почувстват ангажирани с кариерното си развитие, а компаниите от всички сектори ги търсят още от университетите.

Все повече се говори за преквалифициране на кадри и има много възможности за придобиване на нужните начални познания. "Компаниите и работодателите са отворени да посрещнат такива хора, които имат нужда от промяна."

Как компаниите задържат и привличат кадрите си може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.