В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Липса на кадри по морето: бизнесите привличат работници от Турция

Георги К. Първанов, HR експерт и член на УС на Българската конфедерация по труда, във "В развитие" 08.04.2024 г.

16:16 | 8 април 2024
Автор: Георги Месробович

Очаква се сериозна липса на работници за летния сезон, като се очаква до края му да не бъдат запълнени работните места. Вижда се ръст на привличането на кадри от Турция. Работодателите не могат да си позволят да привлекат кадри от далечни страни, заради високите транспортни разноски. Ръстът на средните възнаграждения в страна се очаква да продължи с леко забавен темп, като прогнозите са за около 9-10% през тази година. Социалната отговорност е изключително важна за младите поколения, които ще подбират работодателите си по този принцип в близките няколко години, това коментира Георги К. Първанов, HR експерт и член на УС на Българската конфедерация по труда, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Пазарът на труда е в уникална ситуация при стабилизирана безработица на нива от малко над 5%, отворените позиции са по-малко, но се наблюдава физическа липса на кадри и леко забавяне на ръста на заплатите, като за тази година се прогнозира те да нараснат с 9-10%, каза Първанов. Безработните в страната са около 140-160 хиляди, като това най-често или не квалифицирани, или не търсещи работа хора, а в очакване на летния сезон бизнесите, свързани с туризма, отчитат липса на над 20 000 работници.

Очаква се, че този недостиг на кадри през летния сезон, ще продължи и до края му. Бизнесите се опитват да привлекат български кадри, но те физически липсват. Решението за бизнесите е внос на кадри от страни извън ЕС, като се наблюдава ръст на търсене на кадри от Турция. Сезонните работодатели не биха се обърнали към много далечни страни, тъй като транспортните разходи на работника са много високи.

Средните заплати в София достигнаха почти 3 000 лева, а средните в ИТ сектора са около 5 000.

„Всички нагласи са да се продължи с агресивен ръст на заплатите. Вероятно ще се продължи политиката в тази посока. България продължава да е с най-ниската средна работна заплата в ЕС, но с доста бързи темпове настига държавите от Южна Европа, ако говорим в нетни изражения. Ако говорим за среден ръст на заплатите почти всички експерти се ориентират около ръст 9-10% за тази година. Ако говорим за обичайния рекордьор Челопеч, те ще минат средна работна заплата от 4 000 лв. тази или следващата година. Такива са очакванията за ръста на заплатите, но една идея по-умерено от миналата и по-миналата година.“

Северозападът продължава да е един от най-бедните региони в ЕС, но се наблюдава раздвижване в промишления и ИТ сектор. Новите инвестиции в региона са предпоставка за подобряване на стандарта на живот.

Младите поколения не проявяват интерес към промишленият сектор и производството. Те се насочват към професии, изискващи повече креативност и използване на нови технологии. За тях е важно работодателя да има кауза и социална отговорност. Гостът обясни, че темата за ESG ще става все по-ключова в подбора на работа за младите. Работодателят ще трябва да изгради своят бранд, така че да привлича работници.

„В следващите 6-7 години до 2030 г. със сигурност (социалната отговорност, ESG) ще става все по-голяма тема, но тук както и всеки позитив като – вноса на кадри от трети страни и нашето приемане в Шенген, то има и негатив. При влизането ни в Шенген рискуваме част от тези работници от трети страни да напуснат България. При ESG рискът, който е свързан с един доста голям разход във връзка с въвеждане на нови процедури, политики и системи за контрол на компаниите. Този процес ще бъде тежък за малкия и среден бизнес и тук трябва да се види какви грантови схеми и възможности има държавата да помогне на бизнеса, но в следващите 5-7 г. ще видим променени обяви за работа, както дистанционната работа стана част от изискванията и придобивките, очаквам и ESG да бъде следващото такова нещо и всичко свързано с опазване на природата ще бъде плюс за фирмите и работодателите.“

След присъединяването на България в еврозоната ще се наблюдава натиск за повишение на заплатите. В момента догонването на европейските стойности на възнагражденията се дължи на множество фактори. Една от причините е и забавянето на икономическия растеж в по-големите икономики в Европа. Гостът обясни, че разликата между нетното възнаграждение в повечето сектори вече е около 20-30%, а в единични случаи то се е изравнило.

„Това, което се наблюдава на пазара на труда е намаляване на желанието да заминават да работят българите в чужбина. Също така от 1-2 г. намалява и желанието да ходят да учат.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.