Китай, САЩ и други смекчиха ключов документ на ООН за климата

Докладът подчертава, че продължаващото изгаряне на изкопаеми горива заплашва благосъстоянието на хората

10:47 | 25 март 2023
Автор: Лора Милан и Ерик Ростън
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Китай, САЩ, Саудитска Арабия и Норвегия са сред страните, които значително промениха документa на ООН, който ще оформи глобалната климатична политика за години напред, показва отчет преди публикуването му.

Докладът, публикуван тази седмица, е написан от Earth Negotiations Bulletin, единствената новинарска организация, на която беше разрешено да наблюдава процедурите, когато 195 нации се събраха, за да одобрят обобщение на констатациите на науката за климата през последните пет години, пише Bloomberg. Документът, който обсъждаха, предназначен да съветва политиците, е отделен от много по-дългия доклад на Междуправителствения панел по изменението на климата, който е чисто технически.

Докладът подчертава, че продължаващото изгаряне на изкопаеми горива заплашва благосъстоянието на хората и стабилността на голяма част от живота на Земята, като шансът за избягване на най-сериозните въздействия бързо се движи извън обсега.

Едно от най-противоречивите заключения е, че емисиите на парникови газове трябва да бъдат намалени с 60%, а замърсяването с въглероден диоксид трябва да намалее с 65% до 2035 г. спрямо нивата от 2019 г., за да има 50-процентен шанс за задържане на покачването на глобалната температура в рамките на 1,5 градуса по Целзий до края на века.Това е целта, за която глобалните лидери се споразумяха в знаковото Парижко споразумение и това, което според учените е необходимо, за да се избегнат най-лошите последици от изменението на климата.

Китайските преговарящи успешно лобираха да изтрият препратката към тези точни намаления в окончателното резюме за политиците, съобщава ENB, въпреки че са се съгласили числата да бъдат включени в съседна диаграма.

Китай, който е най-големият източник в света на затоплящи планетата газове на годишна база, се стреми да достигне пикови емисии преди 2030 г. и да постигне въглероден неутралитет до 2060 г.

Необходимо е

Необходимо е намаляване на емисиите на парникови газове, за да се постигнат целите за климата. Графика: Bloomberg 

Междувременно Саудитска Арабия „твърдо се противопостави“ на включването на изречение, според което използването на изкопаеми горива е „първопричината“ за изменението на климата според ENB. Близкоизточната нация също възрази срещу няколко споменавания на предизвикателствата, пред които са изправени технологиите, предназначени да изсмукват въглерод от атмосферата, се казва в доклада на ENB.

САЩ, най-големият исторически източник на емисии, се противопоставиха на искането на Индия, Боливия и Китай да се включи изречение, според което трансферът на технологии ще бъде един от определящите фактори за това колко бързо и дълбоко ще бъдат намалени емисиите по света. Развитите страни отдавна са чувствителни към формулировката за трансфер на технологии поради проблеми с интелектуалната собственост.

Представители на богатата на петрол Норвегия принудиха промяна в раздел, отнасящ се до необходимостта от „дълбоко, бързо и устойчиво“ намаляване на емисиите на парникови газове, започвайки от това десетилетие. Последната формулировка подчертава необходимостта от „силни“ намаления на емисиите.

Подробните дискусии по текстовете, бележките под линия и диаграмите означават, че преговорите в швейцарския град Интерлакен преминаха в извънредно време. С течение на часовете делегати от нации, които не разполагат с ресурси да удължат престоя си, си тръгнаха. Тази ситуация, често срещана в минали преговори за климата, означава, че в залата не са присъствали делегати от Африка или Южна Америка - някои от регионите в света, които са най-засегнати от изменението на климата.