Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Германия тепърва ще взема решения за Китай, които ще имат икономическа цена

Луиза Славкова, политолог, изпълнителен директор на Фондация Софийска платформа, "Бизнес старт", 29.03.2023 г.

12:00 | 29 март 2023
Автор: Даниел Николов

Заедно с промяната на нагласата за ролята на Берлин в конфликтите в Европа, германското общество променя и нагласата си спрямо стачките. Тази седмица синдикатите организираха вероятно най-мащабните протести от 90-те години на миналия век, като се възползват максимално от високата инфлация и сериозния недостиг на работна ръка в страната, за да изпратят посланията си към работодателите. В по-широкия международен план тежкият кораб на германската политика и икономика тепърва ще прави промени спрямо новия световен ред, като те ще имат дълготрайни последици и това вече се вижда от промяна в желанието за правене на бизнес с Китай. Това коментира Луиза Славкова, политолог, изпълнителен директор на Фондация Софийска платформа, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Това идва на фона на протести във Франция - в никакъв случай протестната култура в Германия не е на нивата във Франция, но Германия гледа и взима пример оттам. Говори се както за едно Zeitenwende в цялото общество по отношение на военната им нагласа спрямо войната в Украйна и изпращането на военна помощ, по същия начин има едно Zeitenwende спрямо протестите - има много по-висока готовност и е вероятно през следващите години да виждаме повече."

Няма директна връзка между събитията в двете съседни страни, уточни Славкова и прогнозира, че работодателите и синдикатите вероятно ще се срещнат посредата в намирането на решение.

Заради ефектите върху всички сфери на обществения живот недостигът на работна ръка и демографските проблеми са централни теми в германския политически дискурс, които през последния месец останаха на заден план заради проблемите в управляващата коалиция, коментира Славкова.

"Преди месеци започна разглеждане на предложение за бърза писта за предлагане на германско гражданство на европейци в рамките на ЕС като българи и румънци. Ще видим много повече политики в тази посока в следващите месеци и години, защото Германия има невероятен недостиг на работа ръка и той има отражение върху структурата на пенсионния фонд и увеличаването на пенсионната възраст."

Проблемите в коалицията изглеждат разрешени след близо 30-часови преговори през последните дни, като вече има документ с ясна посока за бъдещите политики. Раздорът между зелените и либералите в коалицията се прояви най-вече в сектора транспорт, като първите настояват за повече правиал и регулации за климата от страна на държавата, доакто либералите настояват, че гражданите и бизнесът могат сами да поемат инициативата и знаят най-добре, каза Славкова.

"Коалицията е стабилна дотолкова, доколкото може да бъде една прагматична коалиция. Тази коялиция не е основана на споделени ценности, защото идеологическият трап в Германия е много по-ясно изразен по партийни линии. Много ясно стана каква е разликата между подхода към политики на зелените и либералите."

В коментар за военната помощ на Германия Славкова каза, че обществото не е единно, но продължава да има превес мнението, че Русия е агресор и че трябва да се помага на Украйна.

"В германското общество има много силна традиция на антивоенното движение, чиито аргументи, за съжаление, в такава среда звучат много като аргументите на Владимир Путин и на българския президент, в които се казва: Не изпращаме военна подкрепа, защото така удължаваме войната. Разбира се, този аргумент е нелогичен и грешен по много различни линии, но такъв сегмент в германското общество също има."

Заедно с тези дебати в Германия се разглежда и степента на подготовка на армията и нейното модернизиране, допълни Славкова.

Не може да се очаква завръщане към двуполюсното състояние от Студената война, най-малкото защото много държави не са изявили ясни предпочитания между САЩ и техните съюзници и Китай и Русия от друга страна. Има наченки на сдружаване, но светът е мултиполярен, каза Славкова и добави, че новата ситуация това вече се отразява върху икономическите отношения на Берлин с Пекин, а Глобалният Запад би предпочел преговори за нови общи правила за международната система пред конфликт с Китай.

"Балансът за Германия е много труден за намиране. Тепърва германската държава ще трябва да взима решения, които ще имат икономическа цена, спрямо това как ще подредим световния ред - започнат ли да имат такива цени, аргументита на разумните партии започват да тежат по-малко спрямо аргументите на антисистемните или популистки партии."

Повече по темите може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.