Свиването на световната търговия заплашва възстановяването на Китай  

Икономистите залагат, че възстановяването на потребителските разходи ще подкрепи растежа на Китай през тази година и той ще достигне 5,3%

14:42 | 27 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическото възстановяване на Китай през март беше разнопосочно, като бизнес увереността и имотния пазар се подобряват, но глобалните перспективи се влошават поради завишените пазарни сътресения, предава Bloomberg.

Последният обобщен индекс на Bloomberg, включващ осем ранни индикатора, показа, че темпът на растеж се е стабилизирал спрямо февруари, като общият показател е останал на ниво 4. Спадът на продажбите на автомобили и слабото търсене в световен мащаб бяха основните фактори, които повлияха на индекса.

Запазване на

Повторното отваряне на Китай след три години на строги пандемични правила повиши доверието, като потребителите отново започнаха да използват метрото и напълниха ресторантите, а бизнесът се върна към нормален режим. Спадът на пазара на жилища, който е основна спирачка за икономиката, също показва признаци, че достига дъното, тъй като продажбите на жилища и цените им наскоро се възстановиха.

Глобалната среда обаче остава несигурна, тъй като централните банки продължават да повишават лихвените проценти, за да ограничат инфлацията, а банковата криза подхранва безпокойството на инвеститорите. Отслабването на световната икономика означава допълнителен спад в търсенето на китайския износ, който вече рязко спадна през последните месеци. 

Разнопосочни продажби

Икономистите залагат, че възстановяването на потребителските разходи ще подкрепи растежа на Китай през тази година, който според последното проучване на Bloomberg вече се очаква да достигне 5,3% през тази година, в сравнение с предишната прогноза от 5,2%.

Според проучването растежът през второто тримесечие ще се ускори до 7,3%, което ще бъде най-бързият темп от две години насам, до голяма степен поради по-ниската база за сравнение от миналата година.

През март доверието сред малките предприятия се повиши до най-високото си ниво от юли 2021 г. насам, според проучване на Standard Chartered Plc. В сектора на услугите нагласите сред бизнеса с недвижими имоти, финансовия и ИТ сектора се подобриха рязко, посочи банката.

При предприятията от сферата на ресторантьорството и настаняването доверието спадна, след като бумът на разходите след отварянето на магазините отслабна.

По-добри настроения

Няколко показателя очертаха и трудности за икономиката. Предварителните данни за търговията от Южна Корея, които се считат за барометър на глобалното търсене - показаха все по-голямо свиване на износа, като доставките спаднаха средно с 23,1% през първите 20 дни на март спрямо година по-рано.

Продажбите на автомобили в Китай продължиха да се свиват през март спрямо предходната година, според седмичните данни на Китайската асоциация за леки автомобили.

Запасите от стомана също непрекъснато се увеличаваха през март, което е не говори добре за търсенето. Това се случва дори когато обемите на производството се увеличават, за да задоволят търсенето в строителството преди вероятното, разпоредено от правителството, намаляване на производството на сплавта в цялата страна по екологични причини.