Поредна държава призна Тайван за част от Китай

Тайван и Хондурас ще прекратят дипломатическите си отношения, тъй като централноамериканската страна заяви, че вече признава острова за част от Китай.

14:39 | 26 март 2023
Автор: Деби Ву
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Тайван и Хондурас ще прекратят дипломатическите си отношения, тъй като централноамериканската страна заяви, че вече признава острова за част от Китай.

Министерството на външните работи на Хондурас съобщи, че прекъсва отношенията си с Тайван, според публикация в Twitter. Министерството на външните работи на Тайван ще проведе брифинг, на който ще обяви подобен ход, съобщи Централната информационна агенция на острова.

Този ход означава, че Тайван вече има пълни официални дипломатически отношения само с 13 държави, предимно от Карибския басейн. Това намалява броя на приятелите, които могат да повдигат въпроси за самоуправляващия се остров на международни форуми като ООН, където той няма място.

Това се случва и преди посещението на тайванския президент Цай Инг-уен в съюзниците Гватемала и Белиз на път за САЩ тази седмица. Цай използва почти седемте години на поста си, за да получи подкрепа от държавите, които са готови да се противопоставят на Китай, който обеща да постави острова под свой контрол.

Китай многократно е заявявал, че Тайван е част от неговата територия, докато Тайван твърди, че е де факто суверенна държава.

САЩ, Япония и други държави наскоро демонстрираха по-голяма подкрепа за острова и неговото население от около 23 милиона души. Президентът Джо Байдън неведнъж е заявявал, че САЩ ще защитят Тайван от китайско нападение - коментари, които разгневиха Пекин. През декември САЩ разрешиха продажби на оръжие на Тайван на стойност до 10 млрд. долара за пет години.

По-рано тази година новият президент на Чешката република Петр Павел си навлече остри упреци от страна на Пекин, след като проведе телефонен разговор с Цай дни след избирането си. По-късно той заяви, че се надява да се срещне с Цай, която ще напусне поста си през 2024 г.

Последната държава, която промени дипломатическите си отношения от Тайпе към Пекин, беше Никарагуа през 2021 г. Тихоокеанският остров Кирибати направи това през 2019 г.

Парагвай, сред държавите, които все още признават Тайван, провежда общи избори през април. Управляващата партия "Колорадо" в миналото е била протайванска и е ключов фактор за непризнаването на Китай.

Предложението на Хондурас да смени официалните си връзки с Пекин е продиктувано от финансови проблеми и дългове, съобщи Ройтерс, позовавайки се на коментари на външния министър Едуардо Енрике Рейна пред местна телевизия. Той добави, че Хондурас дължи на Тайван 600 млн. долара.