Саудитците защитиха петролния си дял в Китай от набезите на Русия и Иран

Пекин продължава да твърди, че ще достигне пиково потребление през 2030 г. Но сделките със Saudi Aramco от тази седмица може да означават, че върхът ще бъде много повече милиони тона над прогнозираното

20:00 | 29 март 2023
Обновен: 13:11 | 30 март 2023
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Всяка година държавният гигант China National Oil Corp. публикува прогноза кога търсенето на петрол в страната може да достигне своя връх. През последните няколко години датата не се е променила много - повече или по-малко, около 2030 г. - но върхът просто продължава да се движи нагоре.

През 2018 г. CNPC каза, че китайското потребление ще достигне кулминацията си на около 690 милиона метрични тона. През 2019 г. ревизира прогнозата си до 705 милиона тона; през 2020 г. на 740 милиона; и през 2021 г. на 780 милиона. Преведено в барели на ден с помощта на типичен коефициент на преобразуване, увеличението от 2018 г. до 2021 г. се равнява на 1,8 милиона повече барела на ден, или почти колкото текущото дневно потребление на петрол в Германия.

Въпреки всичките слухове за забавяне на китайското търсене - независимо дали се дължи на политиката за изменение на климата или задържания икономически растеж - Поднебесната империя поглъща все повече и повече суровина. И тенденцията се очаква да продължи, поне още няколко години, благодарение на новите сделки със Саудитска Арабия.

Саудитците се опитват да пробият в нефтопреработвателната индустрия на Китай от десетилетия, опитвайки се да купят дялове като плацдарм за доставка на повече петрол в Народната република. Това е добре изтъркана стратегия: саудитците направиха същото на други големи петролни пазари, инвестирайки в рафинерии от Япония през САЩ до Южна Корея. В замяна на собствения си капитал саудитците осигуриха продажбите на петрола си. Това е инвестиция пари за суров петрол, която гарантира на саудитците стабилно търсене на техния петрол.

В Китай обаче саудитската стратегия не проработи толкова добре. Рияд нямаше с какво да се похвали след няколко десетилетия усилия. Досега тя имаше само 25% дял в рафинерия за 300 000 барела на ден в провинция Фуиджан - проект, датиращ от средата на 90-те години, когато Пекин отвори сектора си за рафиниране на петрол, за да привлече капитал и ноу-хау.

Рияд действаше упорито, но се сблъска с много пречки. Пекин не искаше да остави чужденци да управляват петролния му сектор. Освен това сметките не излизаха: китайското правителство често определя вътрешните цени на горивата доста под международните нива, принуждавайки рафинериите да субсидират разликата. Оттогава и двата проблема се облекчиха. Пекин отново привлича капитал в своя нефтохимически сектор, а вътрешните цени на бензина и дизела са близки до международните нива. След като се придържаше към него повече от 30 години, саудитският залог на Китай най-накрая се изплати.

В неделя държавната Saudi Aramco обяви, че дълго отлаганото строителство на нова рафинерия с 300 000 барела на ден в Китай ще продължи през второто тримесечие, след като получи всички административни одобрения. Aramco притежава 30% от проекта и заяви, че ще доставя 210 000 барела на ден суров петрол за новия комплекс. В понеделник Aramco заяви, че ще закупи 10% дял на стойност 3,6 милиарда долара в Rongsheng Petrochemical Co. Ltd., която е съсобственик на най-голямата рафинерия в Китай, една с капацитет от 800 000 барела на ден. Като част от сделката Aramco заяви, че ще доставя 480 000 барела на ден на рафинерията.

За два дни саудитците си осигуриха пазар за близо 700 000 барела на ден от тяхното производство – това е повече от дневното потребление на средно голяма европейска икономика като Нидерландия.

Струва ли си парите? За Саудитска Арабия инвестирането в чуждестранна рафинерия често е свързано не толкова с печалбите от преработката на суров петрол, а повече с гарантираното търсене. Саудитците и други богати на петрол страни се борят за привличане на дългосрочни клиенти. Никъде другаде размерът на договорите - и, което е също толкова важно, тяхната дълготрайност - не съответства на това, което е възможно в Китай. С течение на времето Индия, където Aramco също проучва предприятия за рафинерии, може да се доближи до Китай. Но все още не е там. Ню Делхи консумира 5,5 милиона барела на ден суров петрол, в сравнение с 16 милиона в Пекин. Дори растежът на Китай да се забави, на Индия ще са нужни десетилетия, за да навакса

Тези десетилетни сделки за доставки с китайски рафинерии също така ще попречат на Русия и Иран, които продават барели на намалени цени, да изядат пазарния дял на Саудитска Арабия

След като изостави своята политика за нулев Covid, растежът на търсенето на петрол в Китай се ускорява. В понеделник CNPC заяви, че потреблението вероятно ще бъде средно 756 милиона тона през 2023 г. Пророчеството за пик през 2030 г. от 780 милиона не се е променило, което не дава на страната много място за маневриране. Много вероятно CNPC ще направи това, което е правил в миналото: ще повдигне пика. Пиковото търсене все пак ще настъпи през 2030 г., но вече на ниво от много повече милиони тона. Това е музика за саудитските уши.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.