Търговците на петрол говорят за ръст, но се готвят за ниски цени в близък план

Петролът започна седмицата колебливо, тъй като опасенията за забавяне продължават

10:42 | 27 март 2023
Обновен: 11:09 | 27 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Попитайте най-големите търговци на петрол в света накъде се е насочил пазарът, докато цените се движат близо до 15-месечно дъно, и ще чуете почти всеобщо съгласие: сцената е готова за увеличение.

Но изследването на данните за търговия разказва много по-различна история. През последните две седмици спекулантите намалиха възходящите позиции на американския суров петрол до най-ниското ниво от повече от десетилетие, докато залозите за спад са на четиригодишен връх. Пазарът на опции показва подобен песимизъм в така нареченото изкривяване на пут опциите, мярка за мечи настроения.

Дисонансът подчертава напрежението, което преобладава на пазара от известно време. Дългосрочната перспектива за цените е предимно възходяща, тъй като производството в САЩ стагнира, докато китайското търсене се очаква да се възстанови, а руското производство се очаква да спадне. Но насрещните ветрове в краткосрочен план са значителни и цените се сринаха този месец, тъй като се увеличават спекулациите, че слабостта на банковата система може да предизвика пълна рецесия.

Търговците „все още могат да имат възходяща теза, но осъзнават, че оцеляването през следващия месец е критично“, каза Ребека Бабин, старши търговец на енергия в CIBC Private Wealth. „Много инвеститори са в режим на оцеляване.“

Спадът от 14% в цените от началото на този месец отразява лудото бързане за излизане, тъй като инвеститорите изхвърлиха фючърсите. Това принуди банките на Уолстрийт и други финансови компании да покрият позициите си на пазара на опции, ускорявайки разпродажбите.

Докато водещите петролни търговци, от Trafigura Group до Pierre Andurand, продължават да твърдят, че цените вероятно ще се възстановят скоро, много от тях всъщност не заемат тези позиции. Вместо това мечите спекуланти изглежда движат пазара.

Андуранд каза в туит от 23 март, че задържането на петрол е „най-малко модерното нещо на планетата в момента“. Неговият основен фонд Andurand Commodities Discretionary Enhanced Fund се срина с около 40% тази година, според източници на Bloomberg.

Оптимистите за цените на петрола посочват, че част от сегашната слабост на пазара идва, тъй като износът на руски петрол остава упорито висок и стачките във френските рафинерии поддържат доставките на суров петрол в изобилие, фактори, които може да изчезнат през следващите седмици.

И разбира се, докато евтиният петрол е болезнен за търговците, които седят на възходящи позиции, потребителите могат да се възползват, ако цените останат приглушени. Това също би могло потенциално да намали натиска върху инфлацията и да улесни работата на Федералния резерв да контролира по-широките увеличения на цените.

Засега пазарите показват малка убеденост в рали по-късно тази година. Един показател за здравето на петролния пазар – спредът между американските фючърси за незабавна доставка и 6 месеца в бъдещето – се стеснява, тъй като цените на търговците се увеличават в бъдеще. И разликата между декември 2023 г. и декември 2024 г. е намаляла почти до най-ниската тази година.

На пазара на опции един играч похарчи 60 милиона долара за една търговия с опции, залагайки, че американският суров петрол ще падне до 60 долара за барел между юли и октомври. Търговията беше една от най-скъпите за годината, казаха дилъри.

„Фундаментите предполагат по-високи цени и остават много бикове на пазара“, каза Майкъл Тран, управляващ директор на RBC Capital Markets. „Но предизвиканото от макро фактори повишение на страха е довел до парализа на позициониране.“

Колебания след седмичен ръст

Цените на петрола се колебаеха в понеделник, тъй като инвеститорите се подготвяха за по-нататъшна волатилност на фона на последиците от банковата криза, която вълнува пазарите.

Фючърсите на West Texas Intermediate изтриха предишните печалби до търговия близо до $69 за барел, след като затвориха с почти 4% по-високо миналата седмица. Тъй като банковата криза предизвиква страхове от рецесия, американските власти обмислят разширяване на механизма за спешно отпускане на заеми, една от няколкото опции, които се претеглят за момента.

Петролът все още е на път да отбележи най-рязкото си поевтиняване през първото тримесечие от 2020 г. насам, тъй като потенциалната рецесия в САЩ, стачките във Франция и устойчивото руско производство оказват влияние върху перспективите. Разгромът може все още да не е приключил, като JPMorgan Chase & Co. прогнозира, че Brent може да падне под $60 за барел в близко бъдеще.

„Пазарите продължават да управляват макроикономическите насрещни ветрове“, каза Приянка Сачдева, анализатор в брокерската компания Phillip Nova Pte Ltd. в Сингапур. „Липсата на новини е добра новина за петролните пазари, тъй като през уикенда не видяхме нови пробив в основите на банковото дело.“

Инвеститорите ще следят коментари от няколко служители на Федералния резерв и ключово измерване на инфлацията в САЩ тази седмица за улики по пътя напред на паричната политика на фона на най-стръмния цикъл на затягане от едно поколение.

Във Франция Exxon Mobil Corp. заяви, че ще започне да затваря своята рафинерия Gravenchon - представляваща 20% от капацитета за рафиниране на страната - в събота поради липса на доставки на суров петрол поради продължаващи протести. Това удари производители като Нигерия, като половината от доставките на петрол за страната през април все още остават непродадени.