Новите царе на руския петрол са шест слабо познати търговци

Не е ясно как шестимата търговци са успели да финансират потока от руски петрол, който беше на стойност над 2 милиарда долара през месец декември

09:01 | 23 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шест малко известни компании се появиха като новите царе на руския петрол през декември, като заедно управляваха достатъчно от износа на страната, за да ги катапултират в лигата на най-големите търговци на суровини в света.

Въпросът кой управлява потока на руски петрол, след като големи международни търговци прекъснаха връзките си с Москва, беше една от най-големите загадки на петролния пазар. Сега руските митнически данни, разгледани от Bloomberg за последните четири седмици на 2022 г., показват, че шестте компании, базирани в Хонконг и Дубай, са обработвали общо около 1,4 милиона барела на ден руски суров петрол.

Това е достатъчно петрол, за да задоволи всички нужди на Обединеното кралство или Италия, и това е повече руски петрол, отколкото търговските гиганти като Trafigura Group или Vitol Group обикновено биха транспортирали преди войната в Украйна. Най-големите петролни търговци се оттеглиха от този бизнес през последната година.

Закупуването на руски петрол остава законно, но последователните кръгове от международни санкции избутаха търговията по-дълбоко в сенките и направиха почти невъзможно за анализатори и държавни служители да получат твърди данни за това кой е замесен в нея.

Въпросът стана по-остър през последните месеци, тъй като през декември САЩ и Европейският съюз наложиха таван на цените на руския петрол, като по този начин не позволиха на компаниите да използват западни застраховки и услуги за транспортиране на суровината, ако се купува над 60 долара за барел. Основните купувачи Китай и Индия не се присъединиха към мярката и дори САЩ признаха миналата седмица, че по-голямата част от руския петрол вече се търгува извън тавана.

„Да знаем кои са големите имена е важна стъпка в разбирането как петролните пазари реагират на тавана на цените и по-широките санкции“, каза Стив Чикала, съдиректор на проекта за икономически анализ на регулирането в Националното бюро за икономически изследвания.

Митническите данни, разгледани от Bloomberg, дават информация фактура по фактура за купувачите на руски суров петрол от 5 декември до 31 декември. Много от най-големите купувачи бяха големи китайски и индийски държавни компании и звена на руски петролни компании, но имаше шест търговци в топ 15.

Най-голямата компания сред тях беше Nord Axis Ltd., която купи 521 000 барела на ден руски петрол през декември, всичките от "Роснефт". Nord Axis, която беше регистрирана през февруари миналата година в Хонконг, беше непозната на петролния пазар до юли, когато беше обявена за купувач на дела на Trafigura във водещия петролен проект на "Роснефт" - "Восток Ойл". Bloomberg не можа да намери уебсайт за Nord Axis и не успя да се свърже с фирмата.

На искане за коментар от "Роснефт" не беше отговорено.

Другите купувачи включват Tejarinaft FZCO, дубайска компания, която купи 244 000 барела на ден от "Роснефт" през декември. На телефонно обаждане до компанията беше отговорено от рецепционист във временно офис помещение, който отказа да предаде обаждането. Съобщение до имейл адрес на уебсайта на компанията се върна обратно.

Години наред най-големите търговци на суровини в света се състезаваха помежду си за осигуряване на доставки на петрол от Русия. Но санкциите след инвазията на нацията в Украйна ги накараха да отстъпят. Trafigura, един от водещите купувачи в продължение на много години, обработваше 850 000 барела на ден руски петрол в пика си, каза главният изпълнителен директор Джеръми Уиър на конференция миналата година.

Митническите данни, разгледани от Bloomberg, не показват непременно кои компании и лица организират превоза на петрола или кой прихваща печалбите. Маржовете се увеличиха, тъй като търговията се усложни.

Не е ясно как шестимата търговци са успели да финансират потока от руски петрол, който беше на стойност над 2 милиарда долара през месец декември.

Някои от тях са били утвърдени търговци преди войната, като Concept Oil Services Ltd., хонконгска компания, основана през 2003 г. от латвийския гражданин Майкъл Зелигманс за търговия с петрол в Европа, Русия и страните от бившия Съветски съюз, според съдебно дело в Обединеното кралство от 2013 г. Тя обработваше малко над 152 000 барела на ден руски петрол през разглеждания период. Bloomberg не успя да намери уебсайт за Concept или да се свърже със Зелигманс.

По същия начин Coral Energy DMCC закупи 121 000 барела на ден руски суров петрол през последните четири седмици на декември от "Сургутнефтгаз". Собственост на Тахир Гараев, Coral започва преди десетилетие като търговец на мазут, според уебсайта на компанията. Главният финансов директор на Coral Ахмед Каримов повтори предоставените по-рано коментари, че компанията му е спряла да работи с руски петрол от 1 януари.

Други имат по-малко досие. Третият по големина търговец е базираната в Дубай QR Trading DMCC, която купува 199 000 барела на ден от "Сургутнефтгаз". Имейл до QR остана без отговор и никой не беше на разположение, когато Bloomberg посети офиса ѝ в Дубай миналата седмица.

"Сургутнефтгаз" не отговори на искане за коментар.

Петият най-голям търговец е Bellatrix Energy Ltd., хонконгска компания, непозната на петролния пазар преди войната. Притежавана от азербайджански гражданин на име Билал Алиев, според корпоративни документи, тя е купувала 151 000 барела на ден през декември от няколко руски петролни компании, показват данните на митниците.

Документите от Хонконг показват, че през декември 2022 г. компанията е получила заеми от руски банки, включително Руска земеделска банка и притежаваната от "Роснефт" Руска банка за регионално развитие. Имейл, търсещ коментар от Белатрикс, остана без отговор.

На искания за коментар от двете банки не беше отговорено.

Данните във фактурите бяха представени в килограми и са преобразувани в барели на ден от Bloomberg.

Г-7 и Европейският съюз разработиха санкциите срещу руската енергетика с цел поддържане на притока на петрол, въпреки че мерките добавиха сложност, тъй като се опитваха да ограничат приходите на Москва. Помощник-министърът на финансите на САЩ Бен Харис подчерта миналата седмица колко непрозрачна е станала търговията.

„Стигаме до това с много смирение и просто молим всички останали да могат да приемат същото ниво на несигурност. Това са наистина непрозрачни пазари, данните не са добри за тях. Нека просто го признаем от самото начало, когато правим заключения.“