Най-големите търговци на петрол все още избягват сделките с Русия

Русия казва, че обещаните от нея съкращения на добива на петрол ще продължат до юни

07:51 | 22 март 2023
Обновен: 10:37 | 22 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големите петролни търговци в света заявиха, че се притесняват да се опитват да се върнат към руския износ, отговор, който може да разтревожи служителите на Министерството на финансите на САЩ, целящи да избегнат всякакви прекъсвания на глобалните доставки на суров петрол.

Vitol Group, най-големият независим търговец на петрол, не счита връщането си на руския пазар като приоритет, заяви главният изпълнителен директор Ръсел Харди на глобалната среща на върха на FT Commodities в Лозана, Швейцария във вторник. Международните санкции позволяват търговията, макар и при определени условия.

Trafigura Group, най-големият конкурент на Vitol, не борави с руски суров петрол, каза главният изпълнителен директор Джереми Уиър на същото събитие. Тази позиция е под постоянен преглед, но компанията ще трябва да се започне значителен диалог с всички заинтересовани страни, включително Украйна, преди да я промени, каза той.

„Ясно е, че сме много, много предпазливи“, каза Торбьорн Торнквист, главен изпълнителен директор на Gunvor Group, в интервю в кулоарите на събитието. "Банките няма да имат нищо общо с това, най-общо казано."

Преди нахлуването в Украйна Vitol, Trafigura, Glencore Plc и Gunvor бяха големи търговци на руски петрол, подписвайки дългосрочни сделки с държавните производители и инвестирайки в проекти.

С разгръщането на войната големите търговци се отдръпнаха най-вече в знак на осъждане на военната агресия на Кремъл, а също и след засилване на санкциите.

Те останаха извън бизнеса, въпреки че някои правителства, особено на САЩ, предложиха мерки за насърчаване на търговията с руски петрол, като същевременно използваха тавани на цените, за да ограничат приходите на Москва.

Данните за нивото на фактурите за декември показват колко много се е променило това, като шест малко известни фирми вече имат огромен дял от експортната търговия на Русия.

Gunvor не обработва руски суров петрол и само много малки количества петролни продукти. Що се отнася до Vitol, Харди каза, че само 100 000 барела на ден от 7,5 милиона на ден, с които е работила компанията миналата година, се дължат на руския бизнес. Дори ако новите насоки от правителствата насърчат увеличаване, то ще бъде незначително, каза той.

Европейският съюз забрани вноса на петрол от Русия от 5 декември и едновременно с това се присъедини към страните от  Г-7 за ограничаване на цената на националния суров петрол. Всеки, който плаща над 60 долара за барел, няма право да използва ключови западни услуги, особено застраховки, за да транспортира петрола до купувачите. Подобна стъпка беше разширена за рафинираните горива на 5 февруари.

Говорител на Министерството на финансите на САЩ каза, че зависи от отделните фирми да решат дали да участват в търговията с руски петрол. По-рано Financial Times съобщи за разговори между американски служители и топ търговци за възможно възобновяване.

Запитан как Vitol гледа на такова завръщане, Харди отговори: „Не бих го описал като приоритет“.

Вместо това търговците посочиха недостатъците на сегашната система: че значителни потоци руски петрол са мигрирали към по-малко опитни и по-малко прозрачни фирми, създавайки екологични и застрахователни рискове, ако танкер, управляван от един от тези играчи, претърпи сблъсък или нефтен разлив.

Говорителят на Министерството на финансите каза, че неотдавнашен доклад на Международната агенция по енергетика показва, че таванът на цените на руския петрол успешно лишава Кремъл от приходи от продажби на петрол, като същевременно поддържа доставките ниски.

„Таванът на цената осигурява механизъм, който да им позволи да участват и да запазят петрола на пазара, като същевременно не позволява на Русия да генерира неочаквана печалба“, каза говорителят.

Съкращения на руския добив

Русия реши да запази производството си на петрол на намалено ниво до юни, като вземе предвид текущата пазарна ситуация, според вицепремиера Александър Новак.

Страната миналия месец обеща да намали добива си само на суров петрол с 500 000 барела на ден през март в отговор на западните енергийни санкции. В момента е близо до това планирано съкращаване и ще постигне целевото ниво на производство в рамките на дни, каза Новак в изявление, без да предоставя повече подробности.

Имаше скептицизъм относно това дали Русия е направила планираните съкращения досега този месец, тъй като износът на суров петрол по море на нацията беше устойчив въпреки санкциите. Вътрешните рафинерии също показват малко признаци за намаление на производството.

Решението на Русия да удължи периода на намаляване на добива на петрол идва на фона на банкова криза, която разтърси стоковите пазари. Докато регулаторите и централните банки се намесиха, за да се опитат да възстановят доверието на инвеститорите, цените на петрола се движат около 15-месечно дъно.

Новак каза, че страната му няма да приеме никакви външни ограничения, които създават „значителни рискове за енергийната сигурност на целия свят“, във връзка със западните тавани на цените на суровия петрол и продуктите на страната.

Обещаното от Русия намаление е еквивалентно на около 5% от общия добив на суров петрол и кондензат през януари, което беше взето като базово ниво за намаленията. Производителите в страната са добивали около 10,86 милиона барела на ден през първия месец на годината, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни от индустрията.

Данните за добива на петрол в Русия са класифицирани от миналата година, като пазарът само от време на време получава бегла представа за действителните нива на производство.