Поражението на петрола показва, че търсенето на Китай не е опора при макросрив

Петролът се покачва от 15-месечно дъно, след като банковата криза разтърси пазара

09:30 | 16 март 2023
Обновен: 09:45 | 16 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се повиши от най-ниското си затваряне от 15 месеца след тридневен спад, започнат от банковата криза в САЩ и ускорен от покриване на опции.

Фючърсите на West Texas Intermediate се търгуваха близо до $68 за барел, след като се сринаха с около 12% през предходните три сесии. Сътресенията, предизвикани от колапса на Silicon Valley Bank и новия сътресение в Credit Suisse Group AG, отекнаха в глобалните активи, като продажбите на петрол набираха скорост, докато фирмите се опитваха да ограничат експозицията си на пазара на опции.

„Изглежда, че вървим по тънък лед в момента, като крехката рискова среда все още се опитва да се стабилизира от въздействието на SVB“, каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег за IG Asia Pte в Сингапур. „Изглежда, че засега липсват възходящи катализатори за цените на петрола.“

Висш служител на ОПЕК по-рано този месец отбеляза опасения относно забавянето на търсенето в Европа и САЩ и инвеститорите ще наблюдават дали разгромът ще предизвика отговор от картела и неговите съюзници. Търговците обаче се отказват от залозите, че Федералният резерв ще повиши лихвите на фона на банковите сътресения.

По-нататъшното поскъпване на петрола може да бъде ограничено в краткосрочен план, като тази седмица ОПЕК прогнозира скромен излишък през второто тримесечие, типичен период на слабо търсене преди лятото. Международната агенция по енергетика в сряда заяви, че пазарът вече е в излишък поради устойчивото руско производство.

Дългосрочният времеви спред за глобалния бенчмарк Brent отслабна по време на неотдавнашното разпродажба, стеснявайки се до $2,94 за барел в сряда. Това се сравнява с $5,26 в края на миналата седмица.

Запасите от суров петрол в САЩ се увеличиха с 1,55 милиона барела миналата седмица, според данни на Администрацията за енергийна информация от сряда. Нетният общ износ на петрол, включително суров и рафинирани продукти, скочи до 3,5 милиона барела на ден. Тази цифра е била надмината само веднъж от 1990 г. насам.

Въпросът сега е дали най-лошото е отминало за суровия петрол. Отговорът зависи от това доколко успешно властите могат да защитят финансовите системи в Европа и САЩ, въпреки че разгромът привлече вниманието на поне един член на ОПЕК.

„Последното възстановяване на пазара изглежда пресилено, освен ако заразата в стила на 2008 г. не бъде овладяна“, пишат анализаторите на RBC Capital Markets LLC. „Трябва да настъпи истинско физическо затягане, особено в Северно море, преди пазарът на хартия да се съживи.“

Част от разпродажбата е едностранчивото позициониране на петролния пазар. Паричните мениджъри и други спекуланти имаха най-много възходящи залози в сравнение с мечи залози за четири години през седмицата до 7 март.

Вероятното отпадане на тези позиции помогна за изтласкването както на Brent, така и на WTI от диапазоните, които търгуват от декември, ускори темпото на продажби на пазара. В съчетание с поредица от мечи потоци от опции, провокираният от банките спад на пазара се задълбочи.

„Техническите щети върху петролните графики тази седмица, съчетани с отрицателна инерция, вероятно са насърчили мечките“, каза Райън Фицморис, водещ търговец на стокови индекси в Marex. „Петролът вероятно ще остане нестабилен и движен от потока.“

Китайско търсене

Дебатът за здравето на петролния пазар може да се накланя в полза на по-слаби перспективи в САЩ и Европа, но все още има признаци на сила в Азия, най-вече възстановяването на Китай от Covid ограниченията.

Китайските рафинерии награбиха барели от Близкия изток и САЩ и увеличиха преработката в началото на годината, след като политиката на страната за нулев Covid беше изоставена. Премиите за дубайския суров петрол скочиха през последните седмици, въпреки че други части на света изостават.

За разлика от това обаче петролът в Европа показва признаци на слабост напоследък, воден отчасти от френските стачки и силните потоци от САЩ. Най-голямата икономика в света миналата седмица доставяше 5,03 милиона барела на ден, третото най-високо ниво в историята, още един зловещ знак за вече слабите цени в Северно море.

„До известна степен виждаме, че самият пазар отбелязва промени в краткосрочните фундаменти“, пише Франческо Марточиа, анализатор в Citigroup Inc. в бележка до клиентите. „Въпреки това пазарът изглежда е далеч от 2008 г.“ и спадът „може да представлява възможности за закупуване“, добави той.