Байдън провали печеливш залог за петрола след колапса на SVB

Белият дом пропиля възможността да напълни отново стратегическия петролен резерв и да изгради доверие сред производителите на петрол

20:30 | 28 март 2023
Автор: Лиъм Денинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато миналата есен Белият дом обяви планове за попълване на стратегическия петролен резерв (SPR) при определени цени на петрола, това повиши обезпокоителната перспектива администрацията да стане играч в най-голямото казино на суровини. Това беше грешният начин да гледаме на нещата. Непостоянното поведение на администрацията оттогава обаче предполага, че президентът Джо Байдън може наистина да е придобил вкус към хазарта.

Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм каза наскоро пред законодателите, че ще бъде „трудно“ да се презареди SPR тази година поради продължаващите продажби от резерва, определени от Конгреса, и поддръжката на две места за съхранение. Във всеки друг момент това изявление едва ли би било достойно за новини. Но собствените действия на администрацията го направиха такова.

Миналия октомври, след огромно намаляване на SPR, за да се противопостави на разрушителните ефекти от поредното нахлуване на Русия в Украйна, Байдън предложи правило, според което правителството ще купува барели, за да презарежда резерва, когато цените са „на или под около 67-72 долара за барел“. Това на теория би действало като безплатен хедж за американските производители на петрол, насърчавайки ги да започнат сондажи. На практика SPR щеше да се превърне в истински икономически буферен запас, освобождавайки барели, когато цените на петрола бяха неудобно високи, за да предпази потребителите, и да ги купува, когато паднат достатъчно ниско, че да обезсърчат производството. Като се има предвид, че САЩ се превърнаха от огромен нетен вносител на петрол в нетен износител, това би пренастроило критична част от обществената инфраструктура.

Петролната индустрия, която така или иначе не беше влюбена в Байдън, беше скептична – и той показа защо. В рамките на шест седмици Амос Хохщайн, съветник по енергийната сигурност на Байдън, постави ново условие, заявявайки, че петролът ще трябва да бъде в обсъждания ценови диапазон „постоянно“, преди да може да започне обратното изкупуване. Той отново излезе по телевизията по-рано този месец, за да повтори, че администрацията няма непременно да действа бързо. Тогава Гранхолм се съгласи с това пред Конгреса. Ако Байдън иска да изгради доверие сред производителите, той върши страхотна работа в разбиването му.

Приблизително три четвърти от 180-те милиона барела, освободени от SPR, вече са „заменени“ чрез отмяна на бъдещи продажби, определени по-рано от Конгреса (което означава, нетно, SPR така или иначе щеше да се свие). Това все още оставя изключителна празнина от 40 милиона барела, която ще нарасне до повече от 60 милиона тази година, когато се състои последната от планираните задължителни продажби.

Времето на последните коментари е особено интересно, защото те дойдоха на фона на продължаващите последици от срива на Silicon Valley Bank. Докато фючърсите на петрола, особено за 2024 г., се потапяха в обхвата на презареждане на Байдън доста често от ноември насам – последователно, може да се каже – цялата крива падна в него, след като SVB се провали.

Историята не е толкова сложна. Фалитът на банката и страхът от зараза засягат много видове рискови активи. Паричните мениджъри се отказаха от залаганията на цените на петрола с темпове, които биха направили вложителите на SVB горди. Рори Джонстън, който пише бюлетина Commodity Context, изчислява, че спекулативният отворен интерес към договорите за суров петрол е намалял през двете седмици до 21 март с най-бързия темп в историята. Нетната спекулативна дължина се срина до най-ниското си ниво от март 2020 г. — донякъде изнервящ период за петрола и човечеството като цяло, може би си спомняте.

С други думи, това беше нещо като момент, от който купувачи с хладна глава и пари в наличност можеха да се възползват. Подобно на Министерството на енергетиката, номинално търсещо да презареди SPR и да сигнализира за подкрепа на местните производители на петрол, например. Допълнителният обрат тук е, че различни други части от администрацията едновременно са работили усилено, за да спрат банковата паника. Предполага се, че Байдън очаква тези усилия да проработят, което означава, че той може да се възползва от разпродажбата на петрола, знаейки, че цените трябва скоро да се стабилизират. Наистина, новината, че SVB най-накрая привлича купувач, подкрепи пазарите като цяло в понеделник, като петролът поскъпна с повече от $3 за барел. Въпреки това суаповете за 2024 г. остават в рамките на предполагаемия диапазон на покупка.

Енергийната политика на Байдън е, разбира се, сложен акт, балансиращ екологичните цели с изискванията за енергийна сигурност днес. Както при неотдавнашното одобрение на петролния проект "Уилоу" в Аляска, президентът ще привлече критики от редиците на собствената си партия за всичко, което изглежда приятелски настроено към изкопаемите горива.

И все пак основната логика на използването на SPR за модулиране на пазара също е здрава зелена политика. Както показаха миналогодишната криза с цените по бензиностанцииите от 5 долара и отговорът на Байдън, той очевидно е наясно, че оставянето на доставките на петрол да изчезнат преди търсенето е добър начин да загубите енергия, преди енергийният преход да се задържи. Защо иначе да правите шоу с новия подход за SPR на първо място? И все пак еин залог работи само ако страната, която го прави, е надеждна. Все повече и повече Байдън изглежда просто залага, че петролът ще остане евтин до следващите избори. Какво толкова може да се обърка?

Лиъм Денинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Бивш инвестиционен банкер, той е бил редактор на рубриката Heard on the Street на The Wall Street Journal и репортер за Financial Times.