Руският петролен износ остава стабилен, докато Кремъл твърди, че намалява добива

Потоците руски суров петрол за България остават най-ниските от април

07:52 | 28 март 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Морските потоци на суров петрол в Русия се поддържат стабилни, което означава, че обещанието на Кремъл да намали рязко националното производство все още не е преминало към доставките на международния пазар.

Доставките на страната са спаднали със 123 000 барела на ден до 3,11 милиона барела на ден през седемте дни до 24 март, според проследяване на танкери от Bloomberg. По-малко променливата четириседмична средна стойност се понижи с подобна сума. Това е шестата поредна седмица, която те се държат над 3 милиона на ден.

Русия обеща да намали добива с 500 000 барела на ден от този месец до юни в отговор на ограничението на цената на Г-7 върху продажбите на суров петрол на страната. Планираното съкращаване все още не се показва в данните за товарите. Откакто намалението беше обявено, цените на петрола паднаха рязко, което предполага малко безпокойство на търговците относно заплахата от ограничаване.

Всеки спад на производството първоначално ще бъде компенсиран от намаленото търсене от националните рафинерии по време на период на сезонна поддръжка. Загубените потоци по тръбопроводи към Европа също добавят към наличните обеми за износ по море.

Намаляването на добива ще бъде направено от базово ниво от около 10 милиона барела на ден, каза Новак. Но действителното намаление може да е по-малко, като нивата на производство през януари и февруари са оценени под това ниво от Международната агенция по енергетика. Тъй като петролът Brent в момента се търгува близо до 75 долара за барел и пазарните прогнози показват излишък през първата половина на годината, партньорите на Русия от ОПЕК+ може да приветстват едностранно намаляване на добива от втория по големина производител на групата.

Увеличението на морските потоци, наблюдавано в началото на годината, което е най-очевидно в четириседмичните средни данни, вероятно отразява отклоняването на суровия петрол, доставян преди това до Полша и Германия през тръбопровода "Дружба". Потоците за Германия спряха в края на 2022 г., а доставките за Полша спаднаха до около 60 000 барела на ден съгласно последния останал договор за доставка до страната от руска компания.

Загубата на тези пазари през тръбопроводи означава, че допълнителни 500 000 барела на ден руски суров петрол сега се изнасят през пристанищата на страната, въпреки забраната на Европейския съюз за внос на почти всички сурови и рафинирани горива на Москва и тавана на цените на Г-7, които заедно подтикнаха Кремъл да заплаши с намаляване на производството.

Комбинираният обем суров петрол на кораби, насочени към Китай и Индия, плюс по-малки потоци към Турция и количества на кораби, които все още не са показали крайна дестинация, се понижи през последния четириседмичен период до средно 3,1 милиона барела на ден, намалявайки до най-ниското си ниво от шест седмици.

Тъй като крайните дестинации за товари, потеглили в края на януари станаха очевидни, потоците към Китай нараснаха до нови върхове след инвазията, въпреки че тези нива не се поддържат с товарите, товарени през февруари. Историческите модели предполагат, че повечето от корабите, които в момента са идентифицирани като дестинация "Неизвестни в Азия“ и се насочват към Суецкия канал, ще се окажат в Индия.

Прехвърлянето на товари от кораб на кораб в Средиземно море продължава с бързи темпове. Това е най-видимо край испанския северноафрикански град Сеута и край гръцкия бряг близо до Каламата. Най-малко 55 товара са били прехвърлени между кораби в тези две места от началото на годината. Обемът, прехвърлен край бреговете на Гърция, най-вече в залива Лаконикос, скочи през февруари, достигайки над 10 милиона барела, което се равнява на 360 000 барела на ден. Това се сравнява с 4,4 милиона барела, еквивалентни на 156 000 барела на ден, прехвърляни край Сеута.

Танкер, превозващ товар руски суров петрол, остава закотвен край ганайското пристанище Тема повече от месец след като пристигна в западноафриканската държава. Националният петролен орган даде срок за доставка на товара да бъде разтоварен, но съображения за национална сигурност са забавили процеса, според хора, запознати с въпроса.

Потоци суров петрол по дестинация

Потоците суров петрол през седмицата до 24 март са намалели със 123 000 барела на ден спрямо предходната седмица. На средна основа за четири седмици общият износ по море е намалял със същата сума до 3,32 милиона барела на ден.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са доставки, извършвани от KazTransoil JSC, които преминават транзитно през Русия за износ през балтийските пристанища Уст-Луга и Новоросийск.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на Европейския съюз.

     Азия

Средните четириседмични доставки до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби, които не показват крайна дестинация, паднаха под 3 милиона барела на ден за първи път от пет седмици. Доставките са спаднали до 2,99 милиона барела на ден в периода до 24 март, в сравнение с 3,18 милиона барела на ден по-рано.

Докато обемите, насочени към Китай и Индия, изглежда са намалели, историята показва, че повечето от товарите на кораби без първоначална дестинация в крайна сметка се озовават в една или друга от тези страни.

Еквивалентът на 467 000 барела на ден е бил на кораби, показващи дестинации като Порт Саид или Суец в Египет, или които вече са били или се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в таблицата по-долу като „Непознати в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „Други неизвестни“, около 426 000 барела на ден през четирите седмици до 24 март, са тези на танкери, показващи дестинация Сеута, Каламата или никаква дестинация. Повечето от тези товари преминават транзитно през Суецкия канал, но някои може да се окажат в Турция. Все по-голям брой се прехвърлят от един кораб на друг в Средиземно море за по-нататъшни пътувания до Азия.

Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни остава на ниско ниво от 63 000 барела на ден през 28-те дни до 24 март, като България е единствената дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Пазар, който консумираше повече от 1,5 милиона барела на ден суров петрол на къси разстояния, идващ от терминали за износ в Балтийско, Черно море и Арктика, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 24 март не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Износът за Турция, единственият останал средиземноморски клиент на Русия, възстанови по-голямата част от загубата от предходната седмица, като се повиши до средно 136 000 барела на ден през четирите седмици до 24 март. Потоците там са по-малко от една пета от пика, който достигнаха през септември.

Въпреки че не е част от европейските санкции срещу износа на руски суров петрол, ролята на Турция като спасителен пояс за Москва, откакто забраната на ЕС за внос влезе в сила на 5 декември, намаля. Рафинерията Star близо до Алиага, собственост на азербайджанската Socar, намалява покупките на руски суров петрол, като потоците към завода са средно около 50 000 барела на ден през януари и февруари, в сравнение с около 180 000 барела на ден от август до октомври. Само два товара руски суров петрол са били доставени до рафинерията Star досега през март, като още два се насочват към пристанището на Алиага, където се намира рафинерията заедно с друга, принадлежаща на турската Turkiye Petrol Rafinerileri AS, известна като Tupras. Тези товари могат да отидат до двата завода.

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, останаха на 63 000 барела на ден за втора седмица. Въпреки че България си осигури частично изключение от забраната за внос на ЕС, използването на руски суров петрол е спаднало до една трета от това, което беше през октомври, като "Лукойл" се върна към използването на неруски суров петрол в своята рафинерия в Бургас. Потоците руски суров петрол за България остават най-ниските от април.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол се понижиха до 3,11 милиона барела на ден през седмицата до 24 март. Спадът в износа от Тихия океан беше само частично компенсиран от по-високите доставки от другите три региона.

Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Приходи от износ

Притоците към военния сандък на Кремъл от митата за износ на суров петрол са намалели с 2 милиона долара до 42 милиона долара през седемте дни до 24 март, докато средният доход за четири седмици е непроменен на 43 милиона долара.

Президентът Владимир Путин подписа законови поправки за начина, по който цената на руския петрол се оценява за данъчни цели. От април ставките на данъка върху добива на полезни изкопаеми и данъка върху печалбата на петролните компании ще се изчисляват с намаляваща отстъпка спрямо преобладаващите цени на сорта Brent, а не с оценки на суровия петрол Urals. Износното мито, което ще бъде премахнато в края на 2023 г., няма да бъде засегнато от промяната.

Митническата ставка за март беше определена на 1,94 долара за барел, първото увеличение от декември насам, въз основа на цената на Urals от 50,51 долара за барел през периода на оценка, който продължи от 15 януари до 14 февруари. Април ще остане почти непроменен, с износ мито върху суровия петрол, определено на 1,95 долара за барел. Това се основава на средна цена на Urals от 50,80 долара за барел, повече от 34 долара под средната цена на Brent през периода на оценка от 15 февруари до 14 март.

Потоци от произход до местоположение

Следващaта диаграмa показва броя на корабите, напускащи всеки терминал за износ.

Общо 28 танкера са натоварили 21,8 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 24 март, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е спад с 850 000 барела, или 4%, спрямо предходната седмица. Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента на писане, и някои почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.