Новият премиер на Китай се зарече да отвори икономиката още повече

Основното послание на тазгодишния Форум за развитие на Китай е, че "Китай отново е отворен за бизнес".

14:11 | 28 март 2023
Обновен: 14:13 | 28 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският премиер Ли Цял обеща, че Китай ще отвори икономиката си по-широко за останалия свят и ще установи „мащабно пространство“ в страната, където да се развиват чуждестранните компании.

"Икономиката на Китай се е интегрирала дълбоко в глобалната система", заяви Ли пред чуждестранните участници в Китайския форум за развитие в понеделник, според държавната централна телевизия на Китай. "Китай ще се придържа неотлъчно към отварянето, независимо от промените в глобалната среда".

Растежът на страната ще даде нов тласък на световната икономика, добави той.

Коментарите подчертават стремежа на Пекин да увери инвеститорите в икономическото си възстановяване и в ангажимента си към международния бизнес по време на тридневния форум. Задграничните ръководители направиха първото си пътуване до икономика № 2 в света, откакто тя отново отвори границите си след тригодишни строги пандемични ограничения.

Ли благодари на чуждестранните представители в аудиторията за подкрепата, която са им оказали през годините, и ги призова да "гледат дългосрочно" на фона на икономическите предизвикателства.

"Това е като да настоявате да тръгнете на път в дъждовен ден", каза Ли. "Ако човек държи главата си наведена, ще вижда само кален път. Но ако човек гледа напред, ще види дъгата след дъжда".

Около 70 чуждестранни ръководители, сред които Тим Кук от Apple Inc., Рей Далио от Bridgewater Associates и Шарън Торн от Deloitte, бяха показани в кадрите излъчени от китайските медии. Събитието беше първото, на което Ли участва в срещи с чуждестранния бизнес, откакто стана официален представител № 2 на Китай по-рано този месец.

В интервю за Bloomberg след срещата Андрю Форест, основател и председател на Fortescue Metals Group Ltd., заяви, че Ли е бил ентусиазиран и оптимистично настроен относно приноса на Китай за световния растеж и способността му да преодолее бъдещите предизвикателства.

Основното послание на тазгодишния Форум за развитие на Китай е, че "Китай отново е отворен за бизнес", каза Скот Кенеди, специалист по Китай в Центъра за стратегически и международни изследвания, който присъства на събитието.

В същото време Китай се стреми да стане по-самостоятелен в областта на ключовите технологии на фона на усилията на САЩ да ограничат напредъка му в областта на технологиите за чипове, а компаниите продължават да се оплакват, че достъпът до пазара все още е ограничен.

Икономическото възстановяване също остава несигурно. Печалбите на промишлените предприятия в Китай са спаднали през първите два месеца, безработицата се е увеличила, а жилищният пазар все още е слаб. Световната икономика също отслабва, което ограничава търсенето на китайския износ.

Пекин разчита на възстановяване на вътрешните инвестиции и потребителското търсене, за да постигне целта си за икономически растеж от около 5% през тази година. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват икономиката да нарасне с 5,3% през тази година.