Стачка на шофьори в Корея заплашва световните снабдителни вериги

Последната такава стачка от юни доведе до прекъсване на производството и струваше около 1,2 млрд. долара

15:12 | 24 ноември 2022
Обновен: 15:16 | 24 ноември 2022
Автор: Хиджин Ким, Ан Кох
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шофьорите на камиони в Южна Корея стачкуват за втори път в рамките на по-малко от година, като този път се насочват към големите пристанища в опит да нарушат износа на ключови стоки - от автомобили до нефтохимически продукти, предава Bloomberg.
Стачката започна в четвъртък сутринта с демонстрации на 16 места в цялата страна. Профсъюзът, който представлява 25 000 работници, не разкри подробности за работните действия в изявление от сряда, но негов представител по-рано тази седмица заяви, че планира да блокира всички пристанища в страната.

Спирането на работата заплашва да повтори действията на профсъюза от юни, когато протестите доведоха до прекъсване на производството, струващо около 1,2 млрд. долара. Автомобилната, нефтохимическата, стоманодобивната и други ключови индустрии бяха засегнати, тъй като компании от Posco Holdings Inc. до Hyundai Motor Co. ограничиха производството.

Нарастващо недоволство
Протестите са най-скорошният случай на недоволство на работниците от световните вериги за доставки, предизвикано от нарастване на разходите за храна и енергия след нахлуването на Русия в Украйна. Заплатите на транспортните работници са в застой, което оказва натиск върху профсъюзите да настояват за увеличение на възнагражденията, казва Ръсел Лансбъри, почетен професор в бизнес училището към Университета в Сидни.
Понастоящем администрацията на Байдън се стреми да избегне стачка на американските железопътни работници, която може да доведе до сериозни смущения във веригата за доставки точно преди Коледа.

Продължителният спор в Южна Корея може да има отражение в целия свят, тъй като страната е най-големият износител на чипове за памет и там са базирани някои от най-големите автомобилни компании в света. Въздействието обаче може да бъде по-слабо за някои отрасли на фона на по-ниското световно търсене на стомана и други суровини.

Шофьори на

Стачката също така оказва по-голям натиск върху президента Юн Сук Йол, който се опитва да поддържа икономиката на страната в нормално състояние, тъй като нарастващите цени на енергията стимулират инфлацията, а забавянето на световния растеж ограничава износа. В четвъртък Банката на Корея повиши лихвените проценти съвсем малко, тъй като се стреми да сведе до минимум натиска върху икономиката, като същевременно държи инфлацията под контрол.

Искания за заплати

Шофьорите на камиони протестират срещу липсата на напредък по исканията за заплати след месеци на преговори след предишната стачка. Профсъюзът се опитва да разшири системата, която изчислява минималната работна заплата въз основа на оперативните разходи, като по този начин помага да се намали въздействието на нарастващите цени на горивата.
В изявлението си профсъюзът посочва, че правителството се проваля в преговорите и облагодетелства собствениците на товарни автомобили, вместо да разшири обхвата на плана и за други лица, включително шофьори на камиони за превоз на петрол и зърно.

Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта заяви по-рано тази седмица, че правителството иска да постигне тригодишно удължаване на срока на действие на системата за заплащане. То подготвя план за действие при извънредни ситуации, за да сведе до минимум въздействието на стачката върху промишлеността, и заяви, че всяка незаконна дейност за блокиране на превозите ще бъде "третирана строго".
Някои компании се подготвиха предварително за стачката, като осигуриха възможно най-много части и суровини.

Говорител на Hyundai Motor заяви, че логистиката и производството на автомобили в завода в Улсан засега не са засегнати, но компанията внимателно следи ситуацията. Представител на рафинерията SK Innovation Co. заяви, че комплексите в Улсан и Инчхон работят при нормални условия и корабите се движат по график.

От Posco заявиха, че стачката може да доведе до сериозни смущения във възстановителните работи в стоманодобивния завод в Поханг, който претърпя щети от наводненията през септември. Компанията се надява, че профсъюзът ще позволи на камионите да влизат и излизат за ремонтните дейности.
В четвъртък акциите на чувствителните към износа компании в Южна Корея се търгуваха разнопосочно. Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. поевтиня с 0,8%, а Posco остана без промяна, докато тези на Hyundai и на производителя на химикали LG Chem Ltd. поскъпнаха.