Китай обеща да реши проблемите със снабдителните вериги, но държи на нулевия Covid

Член на британската търговска камара е заявил, че Китай губи своята привлекателност за компании и таланти

12:30 | 19 април 2022
Обновен: 13:49 | 19 април 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските длъжностни лица проведоха среща с чуждестранни търговски представители и обещаха да решат проблемите със снабдителните вериги, но и повториха желанието си да следват политиката за нулев Covid, казаха участници в срещата пред Bloomberg.

В понеделник представители на чуждестранни компании са се срещнали с търговския министър на Китай Уан Уентао, за да обсъдят ефекта от мерките за борба с коронавируса, докато в страната бушуват няколко огнища от заразата, а блокадите вредят на икономиката. Осемте групи на срещата са присъствали членове от търговските камари на ЕС, Германия, Япония, Южна Корея, Обединеното кралство, както и американската търговска камара в Китай, нейният клон в Шанхай и Индо-китайския бизнес съвет.

Йенс Хилдебрант, главен изпълнителен директор на Германската търговска камара в Северен Китай заяви, че по време на срещата са били поставени належащи въпроси от свързани със стратегията на страната за ограничаване на Covid, особено в Шанхай.

Сегашната политика на блокади води до спиране на производството, проблеми с логистиката и веригата на доставки и ограничения в движението на хора. Нейните негативни ефекти ще се усещат не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план, пише Хилдебрант в имейл. „Искаме да получим ясни сигнали от китайското правителство за начина, по който то ще помогне компаниите с методи като намаляване на данъците, плащанията на социални застраховки и наеми.

Бизнес групите предложиха да се свикват редовни срещи с търговското министерство на които да се обсъждат нови политики и да се споделят новини за борбата с Covid, добави той.

Йорг Вутке, президент на Търговската камара на ЕС в Китай , каза, че Уан се е държал „приятелски и е изслушал всички аргументи“ по време на двучасовата среща. Китайските власти наричат камарите „мостове и връзки“ и обещаха да работят с международните компании, за да разрешат проблемите в снабдителната верига. Те подчертаха и решителността си да следват политиката за нулев Covid, добави Вутке.

Досега китайското правителство не показва признаци, че ще се откаже от стратегията, поддържана от президента Си Дзинпин, дори когато новите данни показват, че блокирането е започнало да вреди на икономиката. Министерството на търговията в Пекин не отговори веднага на искане за коментар.

Китайското министерство на индустрията и информационните технологии заяви в петък, че ще настоява за възобновяването на производството в големите фабрики в Шанхай, тъй като се опитва да възстанови безпроблемната им работа. В събота вечер градът обяви план, който да позволи на някои компании да възобновят дейността си, въпреки че нямаше конкретен график за това.

Стивън Линч, управляващ директор на Британската търговска камара в Китай, каза, че неговата група подчертава, че Китай губи от своята привлекателност като дестинация за инвестиции и таланти. „Бихме искали да има яснота относно динамичната политика на Китай за Covid-19 и мерките в рамките на тази политика трябва да бъдат пряко пропорционални на изложения риск“, каза той.
От Американската търговска камара в Китай заявиха в бюлетин, че са повдигнали въпроса около някои китайски приложения за контрол на Covid, които не работят за хора с чуждестранни паспорти. Той също така заяви, че настоява за достъп до чуждестранни ваксини, които правителството все още не е одобрило за употреба.

По-рано този месец Европейската камара изпрати писмо до китайския вицепремиер Ху Чунхуа, в което се твърди, че вариантът Омикрон „поставя нови предизвикателства, които привидно не могат да бъдат преодолени чрез прилагане на стария набор от инструменти за масово тестване“. В писмото, подписано от Вутке, се добавя, че подобни мерки увеличават социалните и икономическите разходи от пандемията.
Вестникът на партията Global Times отхвърли позицията на Европейската камара, като каза, че „предубеденото очерняне на животоспасяващата политика на Китай е контрапродуктивно“.