Глобалната търговия пада с 2,8% след началото на войната на Русия в Украйна

Има рязък спад в пристанищната дейност и в двете страни, като ЕС е засегнат повече от Китай или САЩ

20:10 | 6 април 2022
Обновен: 22:17 | 6 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Стойността на световната търговия падна с 2,8% между февруари и март, тъй като инвазията на Русия в Украйна доведе до рязък спад в трафика на контейнерни кораби от двете страни, според Института за световна икономика в Кил.

Данните на германската изследователска организация са първите, които показват колко силно конфликтът в Украйна и обширните санкции, наложени на Русия от Запада, са засегнали световната търговия след началото на инвазията на 24 февруари.

Най-голямо влияние имаше върху търговията с Русия, като стойността на вноса в страната спадна с 9,7% през март спрямо предходния месец, докато износът спадна с 5%, според института в Кил. Неговият индикатор проследява данни за доставка от 500 пристанища в реално време, като сезонно коригира стойността на износа и вноса, за да предложи мярка за търговска активност.

„Истински изкривявания, причинени от нахлуването на Русия в Украйна и санкциите, наложени от Запада, както и високото ниво на несигурност сред компаниите, имащи връзки с Русия, значително забавят търговията през март“, каза Винсент Стамер, ръководител на Kiel Trade Indicator, пред Financial Times.

Транспортният контейнерен трафик намаля наполовина през последния месец в Санкт Петербург, Владивосток и Новоросийск, трите най-натоварени контейнерни пристанища в Русия, поради санкциите, наложени на страната и изтеглянето на много западни марки, съобщи институтът. Главното пристанище на Украйна - Одеса на Черно море - е „на практика откъснато от международната морска търговия“.

Войната в Украйна имаше смразяващ ефект върху търговията с ЕС, като намали износа от блока с 5,6% през март и вноса с 3,4%. Въздействието върху САЩ беше по-леко, като износът им спадна с 3,4%, а вносът спадна с 0,6%.

От друга страна, въздействието върху Китай беше незначително, тъй като неговият износ спадна с 0,9% миналия месец, докато вносът нарасна с 0,9%. Пекин подкрепя повече руската инвазия в Украйна, отколкото Запада и не подкрепи международните санкции срещу Москва.

Блокиранията в Китай заради политиката на "нулев Covid" досега има малко влияние върху пристанищния трафик в Шанхай и други градове, но те увеличиха задръстванията на контейнерните кораби, каза институтът. Около 12% от всички стоки, изпратени по света, са заседнали на неподвижни кораби - цифра, надмината само за два месеца миналата година.

Цифрите се свързват с отделни данни, събирани ежемесечно от JPMorgan и рейтинговата компания S&P, които показват, че глобалният индекс на мениджърите по покупки е спаднал до 48 през март, спрямо 51 предходния месец и най-ниското от юли 2020 г., когато много страни имаха строги ограничения заради коронавируса.

Това също беше под 50, което показва, че мнозинството от фирмите отчитат свиване на износа в сравнение с предходния месец.

Спадът в глобалния износ на производство е географски широко разпространен, показва PMI, като две трети от изследваните страни отчитат свиване.

Войната наруши доставките на основни ресурси и стоки като царевица, пшеница, поташ, неонов газ, никел и паладий от Русия и Украйна, два от най-големите производители на тези стоки в света, като повиши цените на енергията и храните и намали производството на няколко производители на автомобили и камиони.

Натискът върху търговията може да се увеличи, тъй като САЩ и ЕС подготвят нов кръг от санкции срещу Русия в отговор на твърденията за зверства, извършени от руските военни в Украйна, включително в градовете близо до Киев.

ЕС планира да забрани вноса на руски въглища, да разшири ограниченията върху банковия сектор на страната и да наложи забрани за износ на стойност 10 милиарда евро в области, включително квантови компютри и модерни полупроводници, и забрани на стойност 5,5 милиарда евро за продукти, включително дървесина, цимент, морски дарове и алкохол.

Вашингтон, който координира действията си срещу Москва с други страни от Г-7 и ЕС, е готов да забрани нови инвестиции в Русия, като същевременно увеличава санкциите срещу финансовите институции, държавните предприятия и държавни служители в страната.