В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Електронната търговия в България е само 30%, но очакванията са за значителен ръст

Ангел Стефанов, директор "Инвестиции", BlackPeak Capital и Светлозар Димитров, съосновател и управляващ съдружник в euShipments.com, „В развитие”, 29.03.2022г

14:03 | 29 март 2022
Обновен: 15:45 | 11 март 2024
Автор: Даяна Попова

Нашата стратегия е да подкрепяме нишови лидери в интересни индустрии от региона и успешни предприемачи. Компанията euShipments.com оперира в пазар, който структурно расте доста успешно в последните години. Covid кризата спомогна и послужи за катализатор и ние вярваме, че този тренд няма да бъде обърнат във времето. Това каза Ангел Стефанов, директор "Инвестиции" в BlackPeak Capital, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Компанията за дялово инвестиране BlackPeak Capital ще инвестира до 7.5 млн. евро в euShipments.com. Основна причина за това, е че вярваме, че ще има значителен прираст в нивото на проникване на електронната търговия.

Ако сравняваме Западна Европа с пазарите от Източна Европа по отношение на нивата на проникване на електронната търговия, ще видим, че в западноевропейските държави нивата са над 80%, а в Централна и Източна Европа са 50%.

„В България и Румъния нивата на проникване на електронната търговия са около 30%”.

Друга причина да инвестираме в euShipments.com е, че за самите търговци, които изнасят своята стока, разходите по доставка може да представляват от 20% до 30% от общия им разход. За самите крайни клиенти, които пазаруват онлайн, разходът за доставка е вторият най-важен разход, който отчитат потребителите.

Така компании, които улесняват целия този процес на логистика и изпращане на пратки, са доста интересни за нас.

Моделът, който използва euShipments.com, е интересен. Те нямат собствени камиони. Всичко е базирано на много добре развита мрежа от партньори във всички държави от Европейския съюз. Имат доста добре изпълнена IT платформа, която спомага целият този процес да работи безпроблемно за клиента.  

Резултатите, които цели да постигне BlackPeak Capital като дялов инвеститор, са за период от пет-шест години да реализираме поне три пъти възвращаемост на инвестицията си. Освен с капитал, планираме да помогнем в изпълнението на стратегията за неорганичния растеж на euShipments.com  през изкупуване или присъединяване на компании със сродна дейност. Освен това ще съдействаме по отношение на човешкия капитал - да намери правилните хора за правилните позиции, посочи Стефанов.

Онлайн потреблението се увеличава, а най-голямото предимство на онлайн търговията е, че тя може да бъде глобална. Нашият фокус е в маркетинг и продажби извън територията на България. Онлайн търговците ще търсят все по-кратки транзитни времена и все по-голямо ограничаване на абсолютната стойност, която те плащат за една доставка. Това каза Светлозар Димитров, съосновател и управляващ съдружник в euShipments.com.

Намираме се на близко разстояние от войната, тя създава форсмажор и вдига цените на всички логистични услуги. Това предизвикателство важи за цяла Европа, подчерта Димитров.

Стефанов посочи на свой ред, че като цяло във финансовите пазари елементът на риска е много важен. Когато има несигурност на пазара, сега заради войната в Украйна, някои компании слагат на пауза плановете си на развитие. Но това е фокусирано повече върху публичните пазари, отколкото върху частните пазари.

„Ние нямаме забавяне в нашата инвестиционна стратегия и това го наблюдаваме и при партньори, с които работим по няколко сделки”.

Още за инвестиционната среда и войната в Украйна може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.