Търговията на Китай с Русия забавя след войната, но все още е над общия растеж

Доставките за и от Русия нараснаха с 12,76% през март до 11,67 милиарда долара, показват данните на китайските митници от сряда

11:30 | 13 април 2022
Обновен: 14:29 | 13 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Общата търговия на Китай с Русия нарасна с над 12% през март спрямо година по-рано, като се забави от февруари, но все още изпреварва растежа на общия внос и износ на Китай, докато Пекин критикува действията на Запада срещу Русия след нахлуването й в Украйна, предава Reuters. 

Доставките за и от Русия нараснаха с 12,76% през март до 11,67 милиарда долара, показват данните на китайските митници в сряда, но отчитат забавяне спрямо растежа от 25,7% през февруари, когато Русия започна инвазията си.

Все пак растежът през март беше по-бърз от 7,75% увеличение на търговията на Китай с всички страни и региони до 504,79 милиарда долара през този месец. 

Русия нападна Украйна на 24 февруари в ход, който Москва определи като "специална военна операция", предназначена да демилитаризира и "денацифицира" южната си съседка.

Пекин отказа да нарече действията на Русия инвазия и многократно критикува това, което според него са незаконни западни санкции за наказване на Москва.

Няколко седмици преди атаката срещу Украйна, Китай и Русия обявиха стратегическо партньорство без ограничения. Миналата година общата търговия между Китай и Русия скочи с 35,8% до рекордните 146,9 милиарда долара.

Тъй като санкциите срещу Русия нарастват, Китай може да компенсира част от икономическите загуби на съседа си, като купува повече. Но анализаторите твърдят, че все още не са забелязали сериозни признаци, че Китай нарушава западните санкции срещу Русия.

Икономическото и търговско сътрудничество на Китай с други страни, включително Русия и Украйна, остава нормално, каза говорителят на митниците Ли Куйвен на пресконференция.

През първото тримесечие търговията на Китай с Русия скочи с 30,45% спрямо година по-рано, в рамките на печалбите, наблюдавани в предходното тримесечно увеличение.

Русия е основен източник на петрол, газ, въглища и селскостопански стоки за Китай.

Руската икономика е на път да се свие с повече от 10% през 2022 г., каза във вторник бившият финансов министър Алексей Кудрин, засегната от растящата инфлация и изнасяне на капитали. 

Световната търговска организация (СТО) във вторник ревизира надолу прогнозата си за растеж на световната търговия тази година поради въздействието на войната Русия-Украйна.