Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ян Крюкемайер, CITHA: Има slow-бализация на световната търговия, а не деглобализация

Ян Крюкемайер, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на международните търговски къщи (CITHA), "Бизнес старт", 07.11.2022 г.

11:50 | 7 ноември 2022
Обновен: 16:36 | 7 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

Докато западните страни са единни в подкрепата си за Украйна, отделните икономики се представят по различен начин и правителствата предлагат различни мерки срещу високите цени на енергоносителите и инфлацията, но политиците нямат реална представа какво правят и ще разберат по-късно кои техни действия са ефективни и кои не. Европа трябва много скоро да намери своята роля в ситуацията на прекъснати или нарушени вериги на доставки, която да обхваща всички заинтересовани, за да се противопостави на влиянието на САЩ и Азия. Ще има повече ограничения пред международната търговия и ще се формират нови четири или пет търговски блока. Процесите на деглобализация са не заради искания на потребители или компании, а заради "късогледи" политики на правителствата. Това каза Ян Крюкемайер, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на международните търговски къщи (CITHA), в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Преди дни Крюкемайер беше в София за годишната среща на CITHA, като домакин на събитието беше Българската експортна асоциация (BEXA).

"От една страна, виждаме как нарастват тарифните ограничения, което ще забави глобализацията. Обичам да използвам термина „слоубализейшън“ - забавяне на глобализацията. От друга страна, отделните компании, сектори и индустрии трябва да преосмислят в какво са наистина добри, какви са основните им предимства и как може да спечелят от международната търговия... Политиците масово натискат процесите на деглобализация... Често те нямат никаква идея как се справят малките и средни компании, семейният бизнес, какви са техните нужди, с какви предизвикателства се борят. За българския бизнес също е много важно да говори с политиците тук, да им сподели своите идеи, визии, планове. И да каже на политиците какво не трябва да правят, за кои неща да не се месят. През 2022 г. виждаме как много политици оставят всичко настрана и се интересуват единствено как да се справят с настоящата ситуация, в настоящия момент. Без да помислят: „А какво ще се случи след 2-3 седмици“. Това е късогледство, което не е полезно за никой от нас."

Българските компании, които искат да се развиват в износа, трябва първо да разберат какво е търсенето - от какви стоки и услуги има нужда на чуждестранните пазари, посъветва Крюкемайер. Според него сега има добри условия за малките и средни предприятия да се развиват в тази сфера.

"Разберете кои са подходящите лица за контакт, точните институции и хора, с които да обсъждате тези теми. Преди 20 години можеше да произведете нещо, да го пуснете на пазара и това да бъде успешно. Днес е точно обратното – първо трябва да разберете нуждите на пазара."

CITHA вижда тенденция за насочване на европейските стоки към Северна Америка, защото доларът е силен и европейските продукти там са много евтини или поне по-евтини отпреди.

"Крайните продукти, които се произвеждат в Европейския съюз, са по-евтини на пазарите в Северна Америка. Но Европа също се нуждае от Северна Америка - от определени части и компоненти, които влага в крайните продукти. Така че ползите от силния долар са и за двата континента."

Търсят се начини за заобикаляне на санкциите, но това води до допълнителни разходи, отнема време и не се знае колко дълго ще продължи, коментира Крюкемайер.

"Ако погледнете Източна Европа, доставките на високотехнологични продукти там са голям проблем. Също и на части за отбранителната промишленост. От друга страна, все още има недостиг на електронни компоненти в Западна Европа, защото веригите на доставка са прекъснати."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.