МВФ: Интегрирането на снабдителните вериги извади милиони от бедност

Пиер-Оливие Гуринчас, главен икономист на МВФ

17:46 | 20 април 2022
Преводач: Петя Кушева

Пиер-Оливие, нека сега поговорим за Китай, след като току-що говорихме за Русия. Понижихте прогнозата си за растежа в Китай до 4.4%. Това е спад от 4,8 процента. Колко голям е рискът от влошаване на икономиката, особено като се има предвид, че няма никакви признаци за отмяна политиката за нулева толерантност към ковид?

Имаме лека ревизия надолу в прогнозата ни за Китай от 4,8 % на 4,4 %, така че това е доста под целта на властта от 5,5% за 2022. Така че прогнозираме по-слабо ниво на активност в Китай през 2022 г.

Това до голяма степен се дължи на три фактора. Един от тях е, както посочихте, поредицата от локдауни заради омикрон, които бяха удължени и вече са взети предвид и са включени в нашата базова линия, макар да очакваме скоро те да станат по-скоро локални и временни.

След това има понижаване на външното търсене. Останалата част от света не се справя толкова добре и затова Китай е засегнат. Това е ориентирана към износа икономика. И трето, има и някои вътрешни проблеми в сектора на недвижимите имоти. И това също натежава върху доброто й представяне занапред.

Политиката на нулев ковид е нещо, което служи на Китай много добре по отношение на броя на заразените и броя на смъртните случаи през последните две години. Но, разбира се, е трудно да се поддържа, когато имате по-вирулентен щам на вируса като омикрон.

Изключително проблематично е, когато имате голяма част възрастно население, което не е ваксинирано. Китай е в надпревара да се опита да напредне с ваксинацията, за да бъде по-малко уязвима. Но това е нещо, което причинява проблеми точно сега.

Извинявайте, съжалявам, че Ви прекъснах. Исках да Ви попитам за нещо друго, което знам, че се появява в днешния ви доклад и това е за пренасочване на операциите от Китай или други места обратно към западните икономики. До каква степен смятате, че пренасочване на производството е решение за нестабилността на веригата за доставки или то води до нестабилност и може би до инфлационен натиск върху собствената инфлация.

Макар че пренасочване на производството може да бъде част от процеса на осигуряване на някои доставки и така да се гарантира, че имате осигурена енергия. Ние не заемаме позиция по въпроси на националната сигурност.

Но в по-широк план ние мислим за глобалната икономика, както се развива през последните 75 години.

Доста интегрирани глобални вериги за доставки, които включват повечето страни в света. Това е нещо, което е било изключително полезно за почти цялото световно население.

Извадило е стотици милиони от бедността.

То помогна на нововъзникващите пазари да се развият много бързо и да са там, където са днес, на път да станат още по-големи в бъдеще. Така че сме загрижени, че процесът на деглобализация ще премахне някои от тези придобивки, които са били постигнати с течение на времето поради загуба на ефективност, вероятно и поради волатилност, поради повече смущения и потенциално ще направи икономиките по-уязвими, а не по-малко уязвими.

Това е нещо, което всъщност сме анализирали в последния ни доклад.