Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бъдещето: Силата на учителя ще се отключи, като се стъпи на обучителните платформи и AI

Дарин Маджаров, създател на "Уча.се", в "Светът е бизнес", 18.06.2024

21:00 | 18 юни 2024
Обновен: 13:13 | 20 юни 2024
Автор: Галина Маринова

В бъдеще, с помощта на образователните платформи, които представят съдържание, съчетани с AI, хем на учениците ще им е много по-интересно, хем учителят ще дава истинската си стойност. Това ще е тенденцията в световен мащаб, за да може на учителя да му се отключи силата. Защото в момента голяма част от работата му е да се занимава с административни неща. Това каза Дарин Маджаров, създател на "Уча.се", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Уча.се вече е в своята 13-та година. При нас е маратон - 42 километра. Още сме някъде по трасето - според мен още някъде в началото. Точно така гледаме на проекта - дисциплинирано, ден след ден и така гледаме да взимаме решения - консервативно, за да можем да изкараме до "42-рия километър". 

Преди три години започнахме в Румъния, Италия, Испания. Там нещата вървят добре, има огромна нужда от такъв продукт и сега оглеждаме нови страни, където да има нужда от нашия продукт, сподели Маджаров. За критериите за подбор на подходящ пазар той каза, че трябва да "имат сходна болка като нас". "Между другото тази "болка" я има навсякъде, но в България и на много други места (Румъния, Италия) родителите имат много голяма амбиция да поемат по добър път и считам, че са много отговорни те пред това да предадат тези права изцяло на държавата. В Испания отношението е малко по-различно. Там смятат, че държавата трябва да се погрижи. Между другото там са махнали оценките и изпитите и системата там вече е доста по-различна - не знам какъв ще е резултатът дългосрочно". 

"Търсим държави, където родителите да са много отговорни за успеха на децата и дори няма толкова голямо значение това, за което толкова се говори, добро ли е образованието. Другото условие е да е голям пазар и да няма голяма конкуренция". 

За бизнес климата в България в сравнение с останалите пазари събеседникът каза, че много често недоволстваме и отправяме упреци към България като бизнес среда, но когато започне човек да работи на други места, се вижда, че има доста неща, които са по-добри тук. "Справяме се", подчерта гостът, но даде пример с процедурата по откриване на компания в Италия, където "вече месеци наред се борим" и до момента процедурата струва 10 000 евро, като се оказва невъзможно нещата да се случат без физическото присъствие на място на бъдещия собственик на компанията. 

Нямаме пречки, които да застрашават живота на бизнеса при експанзията в другите страни, каза още Дарин Маджаров, "но за много неща в България спрямо другите места, нещата стават по-лесно", а "цялостният поглед е, че и в чужбина хората имат нужда от продукт като нашия и се разрастваме добре".

Иска ми се да има IPO, каза Маджаров за перспективата за бъдещето в следващите 10 години. "Дългосрочно не го мисля много, но си представям, че ще сме в още страни и ще сме утвърдили компанията като много ценна европейска компания - една от най-добрите в сферата на образованието". "В САЩ не мислим да ходим, защото там има немалко неща, които са добри".

"А и освен да се гледа модата, трябва да се гледа и в обратна на модата посока, защото там се виждат повече възможности. Примерно, много хора смятат Европа за странна - много разделени страни, не единен пазар, различни езици и така не може да стане голяма компания и са прави вероятно. Но на мен това ми харесва, защото това означава също и огромни възможности. Всяка отделна страна има една и съща болка, която ние можем да облекчим. Една голяма компания много трудно може да го направи - да облекчи тази болка - заради разликата в учебните програми, езиците и т.н.". 

Това го виждам като възможност. Да, няма да сме във всяка страна, но може да сме в много страни и това да направи компанията много голяма, Хубаво е да се мисли и обратно на течението понякога, категоричен бе предприемачът. 

Има два фактора, но и двата е важно да се случат, за да има успех образователната система. Едното е какво ще се случи със семействата, какво ще е възпитанието вкъщи - с каква нагласа ще отива детето на училище, дали за него това е правилният път за развитие - да бъде успешен в училище или вкъщи са му казали: "ако ти пишат двойка само ми се обади, аз ще се разправям". Това е единият фактор и той е изключително важен, защото ако е налице тотално неуважение към цялата система, учителят има нулев шанс да успее. 

Едното е как изглеждаме като семейства и нагласа към образованието - достатъчно ли са ни адекватни ценностите. Второто е държавата каква политика има. Там в световен мащаб се върви в следната посока - вместо учителят да разказва всеки път едни и същи неща и определения, тези неща могат да се научат от платформи плюс AI много ефективно. Доказано е вече, че с такива платформи децата се учат много добре. А когато се отиде вече в училище, да се правят практични неща - влизат децата в класната стая и вместо домашно са гледали новия урок и са се упражнявали вкъщи, а учителя не застава пред тях, за да разказва едно и също определение за хиляден път, а веднага прави проект - дава им нещо в ръцете, разделя ги на групи, правят нещо. Така ще се развие т.нар. функционална грамотност, обясни Маджаров. 

"Така хем на учениците ще им е много по-интересно, хем това са уменията, които ще им помогнат да се развиват в живота, хем учителят ще дава истинската си стойност. Това ще е тенденцията в световен мащаб и такъв тип платформи с представяне на съдържание, съчетано с AI, ще бъдат в основата на бъдещото образование, за да може на учителя да му се отключи силата. Защото в момента голяма част от работата му е да се занимава с административни неща". 

Разрастването на компанията до момента се е случвало без външни инвестиции и такива са плановете и занапред, въпреки че е имало примамливи предложения за инвестиране, сподели Маджаров. "Отказахме, защото искаме да направим следващата крачка сами и при по-следващо по-голямо разрастване, евентуално, преди IPO, ще вкараме други инвеститори. Следващата стъпка ще я извървим сами, защото там нещата зависят изцяло от нас". 

"Усеща се, че достъпът до капитал става все по-труден", каза все пак гостът. "Няма ги вече тези парашутни пари, както преди". 

"Понякога забравяме, че стойността в света, богатствата, се носят от бизнеса", сподели създателят на "Уча.се". "Бизнесът създава някаква услуга, продукт и с това дава заплати на хората, а от данъците държавата получава пари, които преразпределя. В крайна сметка всичко се върти около това бизнесите да бъдат успешни и да се развиват добре. А държавата преразпределя блага и създава условия за този бизнес да става по-добър. Колкото по-добре една държава създава условия за бизнеса да се справя добре, толкова по-богата е тя и по-богати са хората". 

"За да може бизнесът да функционира добре трябват добри условия и за това държавата трябва да е спокойна, да има добри условия, за да може да има предвидимост и да няма резки промени. Защото например ако един бизнес реши да се разраства, вземе кредити, а след това в държавата стане рязка промяна, това е голяма беда". 

Какви са необходимите промени в образователната система на България? Какво е усещането на създателя на "Уча.се" за глобалния бизнес климат? Ще се върви ли към разширяване на портфолиото от предлагани продукти? 

Вижте целия коментар във видеото. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.