В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Приложното образование в България става все по-популярно и полезно

Теодора Димитрова и Ангел Георгиев - съоснователи на академия „Синдео”, "В развитие", 18.06.2024г.

18:00 | 18 юни 2024
Обновен: 18:26 | 18 юни 2024
Автор: Антония Косева

Приложната академия за образование „Синдео” има за цел да помага на учителите да прилагат знания и умения веднага след наученото. Теодора Димитрова и Ангел Георгиев, основателите на академията, имат за цел да помага на учителите да прилагат по-интерактивни начини за обучение, както и по-завлдящи методи за изпитване и оценяване, които да мотивират учениците към самото придобиване на знания. Използването на технологии също е голям фактор в идеологията на школата. Това разказаха самите съоснователи на академия „Синдео” Теодора Димитрова и Ангел Георгиев, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Академията се стреми да помогне към въвеждането на новостите в технологиите и да ги имплементира в класната стая, за да създаде една новаторска и мотивираща среда за всеки ученик. Стартирайки безплатно и без реклама, само от интерес в социалните мрежи над 350 учители ентусиасти решават да дадат шанс към надграждане на знанията си. Това е идеален показател за отдадеността на някои професионалисти към учениците и работата си.

Основателите Теодора Димитрова и Ангел Георгиев са професионалисти, занимавали се дълго с преподаване и водене на обучения, които се стремят умело да подберат практическите знания, които са натрупали, за да ги предадат и на други.

Академията предлага разнообразие от теми и курсове, като първата - Въведението в класната стая, помага на учителите да изградят връзка между тях и учениците, която да помогне на всеки един да учи по-лесно и да се справя с материала по приятен и полезен начин.

“Показахме на българския учител как може да бъде креативен дори в създаването на тестове” - каза Теодора Димитрова.

От есента за академията предстои и създаване на курс за млади учители, които сега ще влязат в класните стаи.

Повишаването на квалификационните умения е задължително по българското законодателство. Затова и всички курсове на академията са кредитирани. За успешно завършване на всеки един записал се, се налага да държи изпит, най-често проект, затова как да преподава в конкретен час. “Изготвеният материал може да се приложи още на следващия ден”, коментира Ангел Георгиев. 

Академията се стреми към подробната обратна връзка,  като много от учители, опитали веднъж, се връщат и отново, за да надградят още повече знанията и уменията си, получени от „Синдео”. 

Институцията предлага и изграждането на учителска кариера, като всеки желаещ може да се запише за девет месечен курс, които да направи от всеки ентусиаст истински учител. Този проект включва и стаж, за да се усети атмосферата на преподаването и да се натрупа реален опит, който да е полезен и за в бъдеще. Академията работи и по договаряне с училища, които също да съдействат на иновативния проект.

Разнообразието на учители е не само от България, но и от света, което помага на взаимстването на опит от различни места, с различни нужди на учениците.

Максимата на академията е, че “земята се озарява от Слънцето, а човек от знанието”. Според основателите на академията, в България става все по-светло образователното бъдеще.

Как учениците реагират на подобен вид образование? Какви са най-полезните съвети, които можем да ползваме, за да мотивираме децата да се стремят към истинското, практическо знание?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.