UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Замръзнали в миналото уебсайтове - показател за нивото на българското образование

Сергей Венков, управител на Фондация "За Семейството и Децата", в UpDate, 02.06.2024

20:30 | 2 юни 2024
Обновен: 14:04 | 5 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Голяма част от учебните заведения в България нямат добро присъствие онлайн и уебсайтовете им, ако ги има, не отговарят на очакванията на родители, ученици и учители. Технологиите и платформите са остарели и не позволяват много нови функционалности.  Това коментира Сергей Венков, управител на Фондация "За Семейството и Децата", в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Елена Кирилова. Изостаналите в миналото уебсайтове в някаква степен са показателни за нивото на българското образование.

Много от училищата не разполагат с документ за собственост върху хостинг и домейн, нямат данни за достъп до хостинг и домейн и това затруднява обновяването му, това е основният проблем, с който от фондацията се сблъскват. "В съвременния свят е недопустимо образователна институция да няма самостоятелност в това отношение и да е зависима от трета страна".

Това се дължи на невежество, пропуск и неглижиране на тази необходимост, коментира Венков. По думите му социалните мрежи ще продължат да бъдат фактор в комуникацията, но има функционалности, в които уебсайтовете са незаменими. Уебсайтовете отстъпват пред социалните мрежи като средство за комуникация между учители, родители и ученици, защото "не са били поддържани и не са изпълнявали ролята, за която са били предназначени", подчерта събеседникът.

"Социалните мрежи безспорно са фактор и те ще продължат да бъдат такъв. Но социалната мрежа не може да предостави например нотификация, когато има нещо ново в училището. (...) Сайтът има предимството да инициира комуникацията, докато при социалните мрежи всички потребители са само консуматори на нещо, което няма търсачка. Новините минават и заминават, а при сайтовете има навигация, начин да намерим нещо, което е отминало - лесно, бързо и удобно". 

Инициативата по изграждане и обновяване на сайтовете на образователните институции е безплатна за учебните заведения, като финансирането се извършва от бизнес ангели - "фирми, корпорации, за които тези ценности са важни", каза Венков. "На този етап имаме само четирима ангели, като за нас е изключително важно да разширим ресурса и обхвата на програмата, защото имаме много запитвания от цялата страна. Искаме да разширим екипа, за да можем да правим повече сайтове на месец". 

"За това искам да се обърна към бизнеса, защото имаме нужда от допълнително финансираме. Търсим партньори, на които да осигурим видимост на техния бранд, а те да участват заедно с нас в подобряването на условията за по-добро презентиране на труда на децата и на труда на учителите. По този начин ще можем утре ние да имаме едни по-качествени кадри именно за бизнеса, като работна ръка, като и млади предприемачи, лидери в обществото.

Фондация "За Семейството и Децата" е член на BESCO. 

Ако едно училище иска да обнови своя сайт какво трябва да направи? Какви са изискванията за изработването и обновяването на един сайт? В каква времева рамка се случва това? Какви са предпочитанията на учениците за уебсайта на една образователна институция? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате  тук.