Въртящите се врати на политика и финанси в Европа

Тиуа Адебайо, Bloomberg

19:00 | 17 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Намираме се в най-важната изборна година в историята. Геополитическите напрежения също са важна особеност на международната политика. Компаниите се насочват към хората с политически опит в опит да се оправят в тази ситуация. Дори имаме такива примери тук, в Обединеното кралство.

Например бившият премиер Тони Блеър бе нает като старши съветник на JPMorgan само 1г след като подаде оставка като лидер на страната.

Бившият британски външен министър Уилям Хейг също и лидер на опозицията през 90-те стана съветник на Citigroup през 2017г., докато банката се опитваше да се ориентира за Brexit и последиците от него. Взеха го заради международния му опит.

Тези отношения между политическите институции и частния сектор са най-явни във Франция и Швейцария. Дори в статията в терминала на Bloomberg един старши анализатор в брюкселски тинктанк казва, че това се дължи на общия произход на тези хора, тяхното образование и квалификация, където се оформят тези връзки.

Например във Франция прочутият университет Sciences Po не само е дал дипломи на многобройни френски президенти и премиери, там са учили и много високопоставени хора от финансовите услуги.

Например хора, стигнали до най-висшия ешелон на ръководството на компании като Societe Generale, Morgan Stanley или дори управлявали централната банка на Франция.

Близостта между тези политици и финансисти привлича много въпроси, нали?

От доста време повдига въпроси от държавни органи. Особено в ЕП. Те сравняват връзките между политици и финансисти с въртяща се врата. Казват, че това може реално да заплаши демократичната тъкан на обществото, ако не бъдат внимателно регулирани.

Например бившият премиер на Португалия бе обект на етично разследване от ЕК, когато прие поста на старши съветник в Goldman Sachs по-малко от 2г след като изтече мандатът му на президент на комисията през 2014г.

Той беше оправдан по обвиненията в конфликт на интереси, но това е проблем, който се разраства в европейската политика. Вероятно и остава част от нея.