Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

СмарТест ще подготвя деца за Национално външно оценяване чрез AI

Александър Попов, основател на СмарТест, в "Бизнес старт" 28.05.2024 г.

12:00 | 28 май 2024
Обновен: 12:03 | 28 май 2024
Автор: Георги Месробович

Платформата цели да подготвя учениците в седми клас за Националното външно оценяване (НВО), използвайки изкуствен интелект, който ще помогне на децата, проверявайки им тестовете и давайки обратна връзка. Все още компанията работи с учители по български език, за да усъвършенстват моделът на ИИ, като той да може да дава най-добра рецензия, това коментира Александър Попов, основател на СмарТест, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова. 

Изкуственият интелект в момента е много добър в откриването на правописни, пунктуационни, граматически и смислови грешки. Технологията може да създава индивидуални тестове, фокусирани върху специфичен елемент от материала или прилагайки елементи от даден интерес на ученика.

Все още изкуственият интелект не е на ниво да замести учителите, но може да им помага в работата и изготвянето на тестовете. Гостът обясни, че предизвикателството пред учителите е да откроят дали даден текст е писан от ученик, или ИИ. Той допълни, че децата използвайки технологията ще срещнат много плюсове, но не трябва да се доверяват прекомерно на ИИ.

„Това е голямото предимство, че ученик като си реши теста може до 3-4 минути да получи резултата си, но винаги трябва да има едно наум, че това не е истински учител. И изкуственият интелект, колкото и да е напреднал, то не е достатъчно, за да може да се довериш на 100%. Ние мислим след време да интегрираме ИИ в нашите тестове, но е добре в близкото бъдеще учител да проверява ИИ.“

СмарТест в момента се опитва да достигне до повече училища в страната, които да използват платформата. Също така целят разрастване в по-голям брой учебни предмети. Често задаваните въпроси на учителите са свързани с намаляване на преписването и достъпността на платформата, при изготвянето на тестове.

Целия коментар гледайте във видеото.

сички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.