Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мрачни приказки от класната стая: Проблемно поведение, трудна адаптация, хазарт

Рени Тренчева, училищен психолог, в "Бизнес старт", 27.05.2024

12:30 | 27 май 2024
Обновен: 17:29 | 27 май 2024
Автор: Галина Маринова

Ученици, които проявяват агресивно поведение, обикновено изпитват затруднения да достигнат до другите и по някакъв начин се стараят да получат внимание - по негативен начин. По-голямата част от учениците от 10-11 клас вече са пробвали и имат досег с хазартните игри. Приемането на законодателство, ограничаващо рекламата на хазарта, е стъпка напред в правилната посока, но е нужна повече и по-настойчива работа. Има проблем и с технологиите и пристрастяването към екраните. Това каза Рени Тренчева, училищен психолог, в рубриката "Бизнес психология", на предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

Работата на училищния психолог е доста динамична, нелесна и деликатна, но в същото време и доста удовлетворяваща, защото може да окаже положително въздействие на живота на децата и на семействата, каза Тренчева. "Казусите, с които най-често се занимава училищния психолог, са свързани от една страна с трудната адаптация в училищната среда. Проблемите най-често са свързани с дисциплината и с конфликти между учениците. Има деца, които трудно се приспособяват към някои групи в самия клас или в училище. Може да се стигне до сбиване, но всички ние работим именно в посока да се снижи напрежението при конфликт и да не се стига до крайности". 

Има проблем с технологиите и пристрастяването към екраните, изтъкна Тренчева. "Колкото повече време се прекарва пред компютъра, толкова повече се отделя от реалния живот и от това да има реална социализация - да общува, да се среща с реалностите на живота".

В сезона на матурите единственият начин да се свали напрежението, на което са подложени и деца, и родители, е децата да бъдат подготвени. Но е важна и подкрепата от страна на родителите - и те да обяснят на децата, че е нормално да бъдат напрегнати преди изпит. Важно е също така да се отделя достатъчно време за сън и почивка, както и спорт, изтъкна психологът. 

"Важно е също така да не се обръща толкова силно внимание върху резултата, а също и върху усилията, които са положили. Родителите трябва да обяснят на децата си, че резултатите от матурата не ги определят като хора, а просто това е резултат оценяващ знанията им към момента, а не като цяло". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.