В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Младите губят интерес към банковото дело, но са привлечени от капиталовите пазари

Владимир Ташков, изпълнителен директор на фондация "Атанас Буров" и Тихомир Каунджиев, академичен координатор на програмата "Лятно училище - Инвестиции 2024", във "В развитие" 28.05.2024 г.

16:50 | 28 май 2024
Обновен: 09:23 | 30 май 2024
Автор: Георги Месробович

За бизнеса е най-добре да има подготвени кадри сред младите, които навлизат на пазара на труда. Вижда се намаляване на желанието на младите за развитие в сектора на банковото дело, докато динамиката на капиталовите пазари ги привличат. В банковия сектор появата на нови технологии отмества нуждата за повече кадри. Докато тенденции като криптопазара привличат младите към инвестиционната среда, това коментираха Владимир Ташков, изпълнителен директор на фондация "Атанас Буров" и Тихомир Каунджиев, академичен координатор на програмата "Лятно училище - Инвестиции 2024", в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова. 

Фондация „Атанас Буров“ организира лятно училище на тема инвестиции за двадесет и втора поредна година, което е насочено към студенти, проявили интерес за подобряване на практическите си умения. То се провежда ежегодно с безвъзмездната подкрепа на компании, лидери и личности от сектора.

Летните училища, организирани от фондацията, са на две основни теми – банкиране и капиталови пазари и инвестиции, които се редуват всяка година, каза Ташков. Темата тази година е капиталовите пазари, като се вижда интерес у младите в тази област. Занятията ще включват фундаментален анализ на борсово търгуваните компании.

Студентите имат интерес към тази насока, тъй като предлага професионална реализация, а в лятното училище ще гостуват лектори, реализирали се в областта, каза Каунджиев. Целта на занятията е да се изградят специалисти в сектора на капиталовите пазари. Гостите обясниха, че на практика тези лекции са еквивалент на „Мастърклас“ в областта. Занятията се провеждат в рамките на една седмица в град Банкя, обучавайки 15 студенти.

Обученията са насочени към стандартно финансово моделиране и критерии за подбор на инвестиции. Фокуса ще е върху българските капиталови пазари, като той има своите особености. Тези знания са почти незастъпени във висшите учебни заведения, като програмата се опитва да предостави знания на студентите, които не им бъдат предоставяни от университетите. Това им дава основа и мотивация, за да надградят.

Най-добре представителите се участници в програмата ще получат оферти от водещи инвестиционни поскредници.

„За партньорството между бизнеса и младите хора, които тепърва ще навлизат в професионалното си развитие, няма по-добра комбинация от подготвени кадри, които навлизат в бизнеса. Много хора твърдят, че програмите на университетите силно се разминават с желанията и потребностите на бизнеса. Мисля, че ние затваряме тази ножица и се надяваме, че нашето лятно училище е стъпка в тази посока.“

Студентите кандидатстват за стипендията, като се изисква предаване на есе на една от три предоставени теми на английски език. Срокът е до 15 юни, след което то ще бъде прегледано и одобрените кандидати ще бъдат поканени до края на юни. Интересът към програмата е голям, но се вижда лек отлив в последните години.

Вижда се, че публичните компании в България не комуникират толкова открито с инвеститорите и общността, което затруднява и анализа. Гостите обясниха, че тази формула не е работеща, но компаниите ще го проумеят в по-късен етап. Колкото по-открита е комуникацията на една компания, това е в полза на всички.

Вижда се намаляване на желанието на младите за развитие в сектора на банковото дело, докато динамиката на капиталовите пазари привличат младите. В банковия сектор появата на нови технологии отмества нуждата за повече кадри. Докато тенденции като криптопазара привличат младите към инвестиционната среда.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.