Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Сътрудничество между тех паркове в региона ще помогне за привличане на инвестиции

Натанаил Стефанов, заместник-председател на УС на "София Тех парк", в "Бизнес старт" 22.05.2024 г.

12:50 | 22 май 2024
Автор: Георги Месробович

С нова инициатива, подкрепяща стартиращите предприятия в региона на Югоизточна Европа, ще се засилят връзките и сътрудничеството между технологичните паркове в държавите в региона. Това би дало възможност всяка държава да се развива в това, което е най-добра. Също така ще улесни привличането на инвестиции и чуждестранни компании. Една от целите на парковете е икономиките в региона да са основани на знание и висока добавена стойност, това коментира Натанаил Стефанов,заместник-председател на УС на "София Тех парк", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова. 

Инициативата South East European Innovators Challenge е насочена за подкрепа на стартъпите в региона и засилването на връзката между технологичните паркове, каза Стефанов. Това е първият проект на новосформирания алианс на тех парковете в региона, като представлява подготвителен лагер за иновативни технологични компании. Предизвикателството ще е в две части – първата включва менторство на компаниите от местния тех парк, а във втори етап ще се съберат всички компании заедно и ще бъде излъчен победител.

Моделът на работа на тех парковете е свързан с местната специфика в дадената държава. Различните страни имат предпоставки за развитие в силните си страни. Комбинирайки усилията на технологичните паркове може да се подобри работата в тази посока. Работейки заедно ще се улесни привличането на големи инвестиции и чужди компании, тъй като пазарът, броят на компаниите и научното развитие се разрастват.

„Ако "София Тех парк" работи само в България, то ние имаме един малък пазар и достъп до единствено българските университети. В момента, в който започнем да си сътрудничим по-активно, основен акцент попада върху сътрудничеството и конкуренцията. Много е важно да има местна специализация, когато има това сътрудничество може да се види – коя страна има предпоставка за развитие на технологии в даден сектор и всеки да се фокусира върху това, в което е най-силен и да разчитана знанието и експертизата на околните страни.“

С тази инициатива ще покажат добрите проекти и желание за работа, което би привлякло инвеститори. Гостът обясни, че имат за цел икономиките в страната и региона да бъдат основани на знание и висока добавена стойност.

Интересът към "София Тех парк" нараства в последните месеци, като хората научават за работата и функциите му. Сега паркът иска да работи активно с компании и хора из цялата страна. За тази цел ще стартират инициатива с посланици, които ще са във всички региони на България.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.